Hlavní obsah

Čtrnáctiletý školák plánoval vraždu spolužačky

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Teprve čtrnáctiletý školák z Prahy chtěl zavraždit svoji spolužačku. Nyní je umístěn v diagnostickém ústavu a o jeho dalším osudu rozhodne soud. Chlapec měl v úmyslu dívku vylákat na chatu, zabít ji a rozřezat. Plány mu naštěstí překazil o rok starší spolužák, který informoval vedení školy.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Přímo hororově působí, že si chlapec sepsal na papír zevrubný scénář vraždy. Ten obsahoval věty jako: "Odvezeme ji vlakem z hlavního nádraží na naši chatu. Vše bude s Mončou předem domluveno. Po příjezdu na zbraslavské nádraží se odebereme k místnímu potoku. Pak budeme jako chvíli rybařit. Monču pak vylákáme k lesu za chatou, dáme jí jointa marihuany, aby byla omámená. Já už v gumových rukavicích budu připravený k akci. Pak Monče řeknu, že ji chci zabít, a udeřím ji do hlavy tak, aby omdlela. Odneseme ji do chaty a připravíme oheň, na kterém pak spálíme její tělo. Popel vysypeme do Vltavy, kosti rozřežeme a rozvezeme po republice."

Policie: nešlo o žert

Policie, která již případ uzavřela, ho zprvu pokládala za žert. "Ano, nejprve jsme si mysleli, že jde o nemístný žert školáka, ale poté, co bylo podáno trestní oznámení a co jsme provedli vyčerpávající vyšetřování, jsme došli k jinému závěru. Jde o vážný případ," řekla Právu Alena Kolářová, vedoucí oddělení Odboru obecné kriminality správy hl. města Prahy, který se zabývá i kriminalitou dětí a mládeže.

Podle informací Práva šlo o chlapce z běžné rodiny, kde se nevyskytovaly žádné závažné problémy, ať už sociální, či finanční. Jedním z vlivů, který mohl chlapcovo chování spustit, mohlo být i mnohahodinové denní vysedávání u počítače a hraní bojových her.

Děti ohrožuje technika

Podle Aleše Hambálka, jenž působí jako hlavní vychovatel v detenčním výchovném ústavu v Boleticích u Děčína, kde se starají o mladistvé vrahy, mezi dětmi dochází čím dál častěji k násilí a šikaně právě díky technice - konkrétně počítačům.

"Ano, za násilnou trestnou činností mladistvých stojí především technika. Nestačí dát dítěti televizi, počítač a mobilní telefon a myslet si, že zůstane uchráněno, především je nutno s ním komunikovat. Fenomén dnešní doby, to je internetová anonymita: děti si na chatu mohou povídat o všem, což mění jejich hodnotovou orientaci, a hodnotová orientace je u dětí velice křehká a ovlivnitelná. S tím souvisí i to, když se dítě 14 dní nedívá na nic jiného než na bojové hry. Má to určitě svůj vliv," vysvětluje Hambálek.

Podle Zdeňka Zelenky z tiskového oddělení Policejního prezidia ČR řešila policie od roku 2003 deset případů vražd, jejichž pachatelům i obětem bylo méně než 18 let. Věk pachatelů se v těchto případech pohyboval mezi 13 a 17 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám