Hlavní obsah

Chlapec v Praze nepřežil pád z výšky třiceti metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské motolské nemocnici se v sobotu zabil dvanáctiletý chlapec po pádu z okna. Policie případ šetří jako sebevraždu, řekla Novinkám policejní mluvčí Iva Knolová.

Článek

"Vyšetřování je na samém počátku, 12letý chlapec včera vypadl z okna v Motole. Případ se šetří jako sebevražda, byla nařízena pitva. Spadl z výšky třiceti metrů," sdělila v neděli odpoledne mluvčí.

Server nova.cz uvedl, že chlapec byl s matkou navštívit nemocnou čtyřletou sestru. Z ničeho nic prý vyskočil z okna.

Neštěstí se mělo odehrát před šestou večer. "Ačkoli byla chlapci poskytnuta okamžitá péče lékařského personálu, nepodařilo se ho oživit," řekla mluvčí. Hoch podle ní zemřel na místě.

Pokoušeli se ho 45 minut oživit

"Chlapec z neznámých důvodů vyskočil z okna. Co se stalo uvnitř (pokoje), to nikdo neví, to je teď předmětem vyšetřování policie," řekla  mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová. Dítě podle ní spadlo na trávu a po pádu, jímž si způsobilo velmi vážná zranění, ještě chvíli žilo. Lékaři se ho 45 minut marně pokoušeli oživit.

Podle Jurinové se dítě zřítilo z třetího patra, policie uvádí výšku 30 metrů. "Stavebně je to tak, že to třetí patro, byť pouze třetí, je opravdu v třicetimetrové výšce," potvrdila Jurinová.

Případy dětských sebevražd nejsou ojedinělé

V letech 1996 až 2005 se v ČR rozhodlo pro dobrovolný odchod ze života 73 dětí mladších 15 let, z toho více než dvě třetiny tvořili chlapci. Nejtragičtější je rok 2000, kdy dobrovolný odchod ze života zvolilo 12 dětí. Podle kvalifikovaných odhadů navíc připadá na jednu dokonanou sebevraždu mladých lidí až sto pokusů o ni.

Častým důvodem, proč si děti a mladí lidé sáhnou na život, je obava z reakce na výsledky ve škole. Kvůli pětce z dějepisu se v roce 2000 oběsila patnáctiletá dívka z Přibyslavi u Nového Města na Metují na Náchodsku. Strach z dvojky z chování byl v lednu 2003 příčinou sebevraždy třináctiletého žáka v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. V květnu 2004 se v Hrušovanech nad Jevišovkou oběsil třináctiletý chlapec a důvodem k jeho sebevraždě mohla být šikana ze strany spolužáků.

V témže měsíci spáchal stejně starý chlapec sebevraždu tak, že si na přechodu pro chodce ve Šťáhlavech na Plzeňsku lehl pod přijíždějící osobní vlak. Loni v listopadu chtěl kvůli problémům ve škole skočit z Nuselského mostu také třináctiletý chlapec. Policistům se ho ale podařilo od činu odradit.

Šťastný konec měl i sebevražedný pokus, ke kterému se letos v březnu kvůli šikaně odhodlaly dvě dívky ze sedmé třídy základní školy v Uherském Hradišti. Jako pokus o sebevraždu policie prověřovala případ čtrnáctileté dívky, která se počátkem letošního dubna zřítila z šestého patra domu v pražských Kyjích.

Počet dětských sebevražd v Česku
rokpočet
19969
19976
19988
19993
200012
20016
20026
20039
20048
20056

Zdroj: ČSÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám