Hlavní obsah

Hoch podezřelý ze zabití dítěte neumí ani jíst příborem

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUTNÁ HORA

Třináctiletý velmi zanedbaný chlapec z romské komunity, který je podezřelý, že zabil svého čtyřletého příbuzného, se stěhuje do jiného ústavu. Dosud byl hoch z Nových Dvorů na Kutnohorsku v Diagnostickém ústavu v Dobřichovicích. Jak Právu potvrdil tamní ředitel Jan Stárka, mentálně zaostalý chlapec nebyl agresívní a pro jeho další pobyt vybrali odborníci ústav Horní Poustevna, kam se ve čtvrtek přestěhoval.

Článek

"Je to ústav, kde by se mohla opět posunout jeho socializace. Za necelé dva měsíce, kdy byl u nás, se hodně zlepšil," řekl Právu Stárka. Třináctiletý podezřelý pocházel z otřesných sociálních podmínek z domu na okraji Nových Dvorů, kam nebyla přivedena voda ani elektrika. V ústavu zřejmě poprvé viděl sprchu či splachovací záchod, naučil se jíst lžící, příbor ještě nezvládá.

Žádná agresivita

"Chlapci je 13, vypadá na 11, ale mentálně je na úrovni tří let. Těžko zatím říci, co je vrozené a co zanedbané a způsobené tím, v jakém prostředí žil. Tady jsme třeba i s pomocí psa nastartovali jeho vývoj, normálně si hrál s dětmi, vůbec nebyl agresívní. Hrál si jako tříleté dítě, ale například už umí jezdit na kole. Pokud se podaří jeho zanedbanost odstranit, mohl by časem nastoupit i do školy," domníval se ředitel ústavu Stárka.

Jak mohl chlapec zabít svého čtyřletého příbuzného Kristiána, s nímž bydlel ve stejném domě, není zatím jasné. Tragédie se stala letos v březnu, po celonočním pátrání bylo tělo Kristiána nalezeno poblíž potoka asi 500 m od domu. Podle pitvy bylo dítě udušené. Státní zástupce zatím neukončil případ a vzhledem k tomu, že oběť i možný pachatel jsou ještě děti, jsou kriminalisté velmi skoupí na informace.

Dosud však není jasné, zda byl Kristián zabit úmyslně, nebo nešťastnou náhodou při nějaké hře. Oba chlapci žili v početné romské komunitě, jejíž situaci nyní řeší sociální úřady. Matku mrtvého hocha s dalšími dvěma dětmi se podařilo vystěhovat na ubytovnu, pro další se hledá nové bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřletého chlapce z Kutnohorska někdo zabil

Smrt čtyřletého chlapce z Nových Dvorů-Ovčár, jehož tělíčko našli ve čtvrtek policisté několik stovek metrů od jeho domova, má zřejmě na svědomí cizí osoba....

Výběr článků

Načítám