Hlavní obsah

Vývoj spekulací kolem Ondřeje a Anny

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem případu týraného osmiletého Ondřeje a jeho zmizelé "sestry" Anny se za pár týdnů od chvíle, kdy se kauza zveřejnila, objevilo neskutečné množství těch nejneuvěřitelnějších verzí, jak to všechno bylo. Dva týdny se například spekulovalo, kdo je Anna, nakonec to vypadá, že žádná Anna zřejmě neexistuje.

Článek

Týraný chlapec a zmizení Anny (7.- 12. května)

Lavinu spustila policie ve čtvrtek 10. května, když oznámila, že v pondělí 7. května spolu s hasiči vtrhla do rodinného domu v Kuřimi a objevila tu nahého svázaného chlapce zavřeného v komoře bez oken. Na případ upozornil soused poté, co na elektronické chůvičce naladil obrázky svázaného nahého chlapce. Ukázalo se, že jde o osmiletého Ondřeje Coufala. Jeho matka Klára Mauerová a teta Kateřina Mauerová násilně bránily vstupu do domu. V něm byly tři děti, kromě Ondřeje ještě desetiletý Jakub a třináctiletá Anna. Soud svěřil děti do zařízení pro opuštěné děti Klokánek.

Klára Mauerová, matka chlapců, putovala v pátek 11. května do vazby, po prohlídce byla hospitalizována na psychiatrii. Bulvární média začala spekulovat, zda týrání chlapce nebylo spíše sexuálním zneužíváním a obrázky týraného chlapce rodina neprodávala.

12. května - z Klokánku utekla třináctiletá Anna. Policie po ní pátrala po lesích. Byla zveřejněna jediná fotografie dívky. Děvče nebylo dcerou Kláry, pouze s rodinou bydlelo a Klára žádala o její osvojení.

Policie vystupuje s poněkud bizarním prohlášením, že uprchlá či unesená dívka má znalosti, jak přežít v lese a je možné, že se zahrabala pod listí ze strachu z lidí.

13. května - do médií se dostal text výpovědi týraného Ondřeje. Plyne z něj, že o tom, že jej matka zavírá a svazuje, věděla i jeho teta Kateřina Mauerová. Rodina vše vysvětlila tím, že chlapec měl v komoře druhý pokoj a rád tam pobýval a učil se.

Vyšlo také najevo, že chlapec slyší zcela normálně, i když podle prvních informací byl sluchově postižený. Rodina brání i Kláru, byla rozvedená, studovala a pracovala, starala se o dvě vlastní děti a třetí Annu chtěla osvojit.

Únos nebo útěk (14. - 20. května)

Množí se spekulace o původu Anny. Rodina přichází s těžko uvěřitelným příběhem, že dívku zanechali u jejich babičky neznámí lidé, údajně narkomani ze Vsetína, babička se o ni starala od čtyř let, když před třemi lety zemřela, přišla dívka ke Kláře Mauerové, která žádala o její osvojení. Děvče nemělo identitu, jméno, rodné číslo, nikdy nechodilo do školy ani k lékaři. Podle rodiny trpěla sociální fobií s prvky autismu. Identitu jí úřady přidělily v březnu 2007. Do té doby neměla rodina potřebu její existenci hlásit. Prý ze strachu, že jí úřady Annu vezmou.

Objevily se verze, že matkou Anny je ve skutečnosti Klára, která v 17 letech dítě tajně porodila, starala se o něj babička a ona jej chce nyní legalizovat. Odvážnější verze spekulovaly i o incestu. O tom, jak to bylo či mohlo být, spekulují psychologové, psychotronici, sociální pracovníci i sousedé.

Dítě mělo být původně mentálně postižené, pak se sociální fobií, nyní je považované za geniální, to kvůli obrázku s jedničkami a nulami a matematickými vzorci, které v Klokánku během pobytu nakreslilo.

Řeší se také, zda dívka utekla, nebo byla unesena. Do všeho navíc vstoupil ředitel dětského domu Paprsek s tvrzením, že na jediné zveřejněné fotografii není Anna ale jeho bývalá zaměstnankyně Barbora Škrlová.

Sekta, úřady a veřejně známí přátelé

Během 17. a 18. května policie provedla několik domovních prohlídek. Šokem byla i prohlídka u šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky. V jeho bytě policisté zabavili několik pytlů s věcmi.

Patočka později řekl, že se rodinou, hlavně s Kateřinou Mauerovou, zná přes svou zesnulou ženu a snažil se jí pomoci s osvojením Anny. Například jí doporučil svou známou, někdejší zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou. Ta v diskuzi České televize postup rodiny v případě dívky Anny hájila. To, že její existenci nehlásili dřív prý byla chyba, ale chápe, že se báli, že úřady dítě silně fixované na rodinu dají na čas do ústavu.

Policie začala prověřovat i verzi, že Anna je ve skutečnosti Karolína Planá, která před deseti lety jako čtyřletá zmizela. Její otec sedí za její vraždu ve vězení, tělo dívky se ale nikdy nenašlo a otec tvrdí, že ji někdo unesl.

Stále častěji se objevuje další verze. Rodina patří k sektě, která nařizuje tvrdou výchovu dětí. To by vysvětlovalo týrání Ondřeje, který je podle všeho velmi aktivní dítě. Chování rodiny k němu se vysvětluje i tím, že věděl něco o Anně, co neměl říkat, proto ho rodina schovávala. Další verzí je to, že rodina chtěla chlapce vychovat k absolutní poslušnosti a později ho využívat k trestné činnosti.

Hlavní postava příběhu neexistuje (21. - 27. května)

Policie po Anně stále pátrá. Na začátku týdne, 22. května, přišel Patočka s verzí, že  Anna nikdy neexistovala a dívku hrála Barbora Škrlová. Testy DNA potvrdily, že v Klokánku nebyla třináctiletá dívka Anna, ale dvaatřicetiletá žena Barbora Škrlová. Do té doby pouhá upozornění typu, že dítě vypadalo starší a na fotografii není Anna, začala dávat smysl.

Soudkyně a úřady, které o udělení identity Anně rozhodovaly a zkoumaly také její svěření do péče Mauerové, ale tvrdily, že opravdu vyšetřovaly třináctiletou dívku. Vypadala na svůj věk, měla fyzické znaky, které odpovídaly dospívajícímu děvčeti.

Další testy DNA potvrdily, že úřady viděly skutečně mladou dívku, zřejmě jednu z dcer brněnského herce Viktora Skály. Tu ale nikdo nepohřešuje a zřejmě před úřady jen sehrála roli, kterou Mauerovi potřebovali. Podle soudkyně, která o poručnictví rozhodovala, byla dívka jemných rysů, vlasy měla ostříhané na mikádo a vypadala spíš mladší než starší. Skála tvrdí, že o ničem nevěděl a Kateřině Mauerové, s níž se znal, důvěřoval.

Do hry se vrátila verze s náboženským uskupením. Právě to, jak se zdá, všechny aktéry spojuje. Kateřina Mauerová, Škrlová i Skála patřili či stále patří k sektě, která se oštěpila od Hnutí Grálu. Samo hnutí podle svého šéfa Antonína Zatloukala tyto členy ze svých řad vyloučilo. Jejich učení se začalo podobat spíš jasnovideckým vizím. Podle MfD měli členové původně turistický oddíl, který vedl otec Barbory Škrlové Josef. Právě on měl být v čele sekty. Deník spekuluje, že vytvoření umělé osoby, dívky Anny, mělo tvořit nový kult této skupiny.

Objevení v Kodani (15. června)

Záhadné Barbora - Anička se v polovině června objevila v dánské Kodani na českém velvyslanectví. Přinesla další verzi. Její identitu chtěla Kateřina Mauerová změnit proto, aby jí pomohla. Podle rozhovoru v Lidových novinách se vysokošlosky vzdělaná dvaatřicetiletá Barbora chová jako malé dítě. Vypadá jako dítě, má hlas i projev jako dítě. Změna identity tak měla zařídit, aby se ve společnosti cítila dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám