Hlavní obsah

Žena dostala pět let za zabití manžela

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Na pět let do věznice s dozorem poslal v pondělí před polednem senát libereckého krajského soudu dvaapadesátiletou Jiřinu Jirků z Liberce za to, že vloni v červnu loveckým nožem bodla svého o patnáct let mladšího manžela Jana. Ten na následky zranění po necelé hodině zemřel. Soud uznal Jirků vinnou z ublížení na zdraví s následkem smrti. Státní zástupkyně i obžalovaná si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Soud neuvěřil obhajobě Jirků, že lovecký nůž držela pouze v ruce a manžel, který byl po rodinné oslavě opilý, na něj v hádce a afektu spadl. Znalci z oboru soudního lékařství totiž její tvrzení jednoznačně vyvrátili, protože poranění podle nich bylo vedeno velkou silou a navíc švihem.

Více než patnáct centimetrů dlouhá čepel muži přeťala šesté žebro a zasáhla pravou srdeční komoru. "Znalci se jednoznačně shodli, že pokud by poškozený na nůž pouze spadl, rána by zasáhla jinou část těla a vypadala by jinak," uvedla předsedkyně senátu Olga Fričová.

Manželé se začali hádat okolo 21. hodiny na svatého Jana, kvůli těhotenství neteře zabitého se synem obžalované. Jirků měl v té době podle pitevného protokolu v moči 3,5 a v krvi 2,4 promile alkoholu. Podle syna obžalované za ním přišel do pokoje a začal mu nadávat, že ho vyhodí z okna. "Nevšímal jsem si ho a díval se pouze do země, nechal jsem ho, ať se vyřve," uvedl syn Jirků.

Jejich konflikt sledovala i Jiřina Jirků. Hádka posléze pokračovala v kuchyni. "Jenom jsem se bránila. Roztrhl mi tričko a vyhrožoval. Držela jsem nůž a on na něj spadnul, byla jsem v šoku," hájila se u soudu Jirků. Při rozhodování o trestu soud přihlédl k tomu, že Jirků byl podle svědků v opilosti agresivní a na manželku několikrát vztáhl ruku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám