Hlavní obsah

Čeští a rakouští policisté zadrželi 12 pašeráků zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ZNOJMO

Čeští a rakouští policisté zadrželi dvanáctičlennou skupinu pašeráků zbraní. Do Rakouska pašovali zejména samopaly Škorpion a tlumiče. Policie zajistila kolem 80 střelných zbraní, řekla v pátek mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Článek

Ve skupině byli tři Češi a devět Rakušanů. Během operace s krycím názvem Deli policisté provedli 18 domovních prohlídek, při nichž objevili 24 samopalů a 55 dalších střelných zbraní. Zabavili také desítky tlumičů a zákeřné zbraně, například brokovnice s upilovanou hlavní a takzvané střílející tužky, řekla Kosinová. To jsou na pohled obyčejná pera, která jsou však uzpůsobena ke střelbě.

Mezi zabavenými věcmi byly například také rozbušky, které slouží k odpálení nálože, a zakázané vojenské střelivo. Čeští a rakouští policisté skupinu ilegálních držitelů, výrobců a distributorů zbraní a jejich zakázaných doplňků sledovali od poloviny roku 2006. Poblíž Znojma Češi pro Rakušany na zakázku předělávali špatně znehodnocené samopaly tak, aby mohly střílet. Samopaly vz. 61 Škorpion na přání zákazníků opatřovali tlumiči hluku výstřelů, které jsou v ČR zakázány.

V Rakousku pak samopaly bez tlumičů překupníci prodávali za 900 eur (zhruba 25 000 korun), s tlumičem za 1100 eur (31 000 korun). Policisté zadržené obvinili z porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem a nedovoleného ozbrojování. Podle nejpřísnějšího ustanovení by mohli podezřelí dostat tři až deset let vězení. Všichni jsou stíháni na svobodě. Policie nyní zjišťuje podíl stíhaných i dalších podezřelých na trestné činnosti. Vyhodnocují důkazní materiály a zbraně zkoumají znalci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám