Hlavní obsah

Na mladých manekýnech podvodně vydělal statisíce

Právo, Marek Přibil, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Naivita mladých lidí, kteří by chtěli obstát v modelingu, nezná mezí. Toho zneužívá agentura Casting & modeling agency, kterou vede Martin Vaněk. Nabízí zprostředkování natáčení reklam či focení pro zahraniční klienty, ale své sliby neplní. Přitom studenti musí dopředu uhradit různé poplatky.

Článek

Devatenáctiletý Michal Zachár dokonce na agenturu podal stížnost na Úřadu městské části Prahy 1.

"Kdo je zařazen do databáze agentury, musí zaplatit registrační poplatek 500 a za příslib práce v zahraničí dalších 1000 korun. Pan Vaněk slibuje lákavou práci, ale zůstává jen u slibů," píše se mimo jiné v úředním záznamu.

Více než sto padesát platících lidí bylo podle něj vybráno k focení pro prestižní módní časopis Vogue v italském Miláně, ale akce se neuskutečnila. V médiích přitom stále probíhá kampaň, která láká další zájemce o registraci v agentuře.

Hovoří se i o sexuálním obtěžování

Zachar také tvrdí, že Martin Vaněk uzavírá smlouvy s nezletilými bez zákonných zástupců a některé chlapce sexuálně obtěžoval.

K němu se přidávají i další zhrzení mladí lidé. "Uzavřeli jsme smlouvu loni v červenci a dodnes mi nedohodil žádnou zakázku. Doporučil mi, abych s jejich spolupracovnicí nafotil profesionální book, tedy sadu fotografií k prezentaci. Dostal jsem dost nekvalitní fotky. Přitom jsem za všechno zaplatil už 5500 korun," stěžuje si šestnáctiletý Michal Majer z Litvínova a poté ukazuje zprávu sms, kterou dostal od agentury. V ní se sice píše: "Byl jste předběžně vybrán pro projekt do Itálie. Focení přehlídky. Honorář 16 až 35 tisíc korun," ale Majer dodává, že nakonec zůstalo jen u této textové zprávy.

Jednadvacetiletá studenka, která si nepřála být jmenována, má podobné zkušenosti. Za agenturní služby už utratila 1500 korun a nic. Tito studenti se cítí podvedeni a okradeni. Agentura Casting & modeling agency podle nich navíc působila dva roky bez živnostenského listu.

Je to jen osobní averze, tvrdí majitel agentury

Šéf agentury Martin Vaněk všechna zmíněná nařčení odmítá: "Podívejte, to je pouze osobní averze jednoho chlapce a dalších pěti dětí, které se k tomu nějakým způsobem nachomýtly. Těch projektů je celá řada a my jsme je prostě nabídli do Milána. Výsledkem toho je, že někteří z nich byli vybráni a někteří nebyli. Takto to funguje ve všech castingových agenturách. A co se týká nějakého sexuálního obtěžování, jediný model, kterému sahám do vlasů, je můj přítel. A ten je teď mimochodem na zahraničním projektu v Řecku, takže takováhle je situace."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám