Hlavní obsah

Pokusil se páčidlem zavraždit stařenku, dostal 12 let

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dvanáct let ve vězení stráví podle čtvrtečního rozsudku ústeckého krajského soudu Jan Kofroň. Loni v srpnu pětkrát udeřil železným páčidlem do hlavy 83letou stařenku v jejím domě ve Varnsdorfu na Děčínsku a okradl ji.

Článek

Senát se ztotožnil se státním zástupcem a trestný čin ublížení na zdraví překvalifikoval na pokus o vraždu. Kofroň, který si k verdiktu soudu ponechal stejně jako státní zástupce lhůtu na rozmyšlenou, byl uznán vinným i z porušování domovní svobody a krádeže.

Sedmatřicetiletý recidivista se přiznal k napadení ženy stejně jako k předchozímu okradení hluchého starce o několik stokorun. Oba důchodce okradl v jejich domech v ulici Aloise Jiráska ve Varnsdorfu.

Stařence, která se kvůli strachu odmítá po částečném vyléčení vrátit do svého domu a zůstala v léčebně dlouhodobě nemocných, způsobil Kofroň půlkilogramovým páčidlem otřes mozku, zlomeninu lebky a řadu dalších vážných zranění. Žena dodnes trpí těžkým poúrazovým depresivním syndromem a má i psychické problémy.

Dříve ženě ukradl sušenky a bonboniéru

Napadená žena Kofroně znala, protože jí podle jejích slov již několikrát dům vykradl. I proto ho na policii a před soudem identifikovala. Kofroň jí před bestiálním útokem přitom ukradl jen sušenky a bonboniéru.

"I když ženu znal a věděl, že ho nemůže ohrozit, razantně na ni zaútočil. K proražení lebky nedošlo jen náhodou, protože ji neudeřil ostrým koncem páčidla. Obžalovaný byl před činem navíc podmíněně propuštěn z vězení," argumentoval státní zástupce.

Podle obhájce je Kofroň i díky rodinnému zázemí odmalička zlodějíčkem, který ale nikdy až do osudného dne nesáhl k násilí. "Ta žena se na něj ve tmě sápala a chytala ho, on kolem sebe začal páčidlem máchat a trefil ji. Poškozená se mohla sama zranit i poté, kdy se chtěla doplížit k sousedům pro pomoc. Pro mého klienta je trest do konce života už to, že jí musel v soudní síni pohlédnout do očí," tvrdil obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám