Hlavní obsah

Čtyři roky za dvě mrtvé dívky na železničním přejezdu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Na čtyři roky do věznice s dozorem poslal v pondělí Okresní soud ve Frýdku-Místku Marka Szkanderu za to, že před třemi lety v dubnu v opilosti připravil o život dvě mladé dívky a třetí těžce zranil. Přestože svítila výstražná světla, vjel na železničním přejezdu přímo pod rozjetý vlak, jehož strojvůdce už nestačil střetu zabránit. Soud Szkanderovi navíc na šest let zakázal řídit motorová vozidla. Odsouzený se na místě odvolal, protože tvrdí, že za volantem neseděl.

Článek

Státní zástupce po nehodě plně obsazené škodovky nejprve obžaloval dvacetiletého Martina Šuchmu, soud ho ale loni na jaře zprostil obžaloby na základě nového znaleckého posudku, který neprokázal, že by za volantem seděl právě on. Nato policie obvinila Šuchmova stejně starého kamaráda Marka Szkanderu, který podle původního znaleckého posudku seděl na místě spolujezdce.

Muži vypadli utrženými dveřmi

"Za volantem jsem neseděl, ale vypovídat nebudu," řekl Szkandera u soudu. Že by automobil řídil, popírá i Šuchma. "Byl jsem opilý, téměř na nic se nepamatuji. Vím ale, že jsem si sedl na místo spolujezdce a neřídil jsem," řekl Šuchma. Podle soudu znalecké posudky jednoznačně prokázaly, že za volantem seděl Szkandera.

Tragická nehoda se stala 10. dubna 2004 na železničním přejezdu, na který auto vjelo i přes výstražnou signalizaci pod rozjetý nákladní vlak. Oba těžce opilí muži, kteří seděli vepředu, z auta vypadli utrženými dveřmi. Dvě dívky, které seděly vzadu, masakr nepřežily, třetí utrpěla vážná zranění. Oba mladíky, kteří po nehodě pobíhali v šoku a v opilosti po poli, museli záchranáři doslova odchytit.

"Nevidím na pravé oko, neslyším na pravé ucho. Trpím závratěmi," řekla u soudu dívka, která přežila jen díky několika operacím a špičkové práci lékařů. Po viníkovi požaduje odškodné ve výši pět miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám