Hlavní obsah

Anonym vyhnal bezdomovce z jejich lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Anonymní telefonát oznámil v sobotu večer po deváté hodině, že na lodi pro bezdomovce Hermes, kotvící v přístavišti u Štefánikova mostu v Praze, je uložena bomba. Policie musela vystěhovat všech 120 bezdomovců ven a prohledat loď. Žádnou výbušninu však nenašla.

Článek

Policisté zjistili, že muž telefonoval z budky na nádraží v Holešovicích, řekl Štěpán Rusňák, výkonný ředitel První všeobecné člunovací společnosti, která plavidlo pro pražský magistrát postavila. Jednalo se pravděpodobně o muže, který se chtěl na lodi ubytovat, ale byl pro opilost vykázán, dodal. Policie případ vyšetřuje.

"Stodvacet osob bez přístřeší se ocitlo paradoxně znovu na ulici, resp. pod mostem," uvedl Rusňák

Všichni bezdomovci museli opustit loď a čekat, až ji policie prohledá, dodal. Po zhruba dvou hodinách policisté prohlídku ukončili a nic nenašli. Bezdomovci se tak mohli vrátit a palubu, řekl Rusňák.

Loď pro bezdomovce, v níž je také veškeré sociální zázemí, funguje od 1. února. Má kapacitu 250 lůžek. Lidé bez přístřeší mohou na loď přicházet od 19:30, ráno ji musí opustit.

Přestavba lodě z roku 1962, která dříve sloužila pro převoz obilí, přišla na 23 miliónů korun. Plavidlo je 77 metrů dlouhé a široké 10 metrů. Celková váha je 400 tun. Loď je po rekonstrukci vybavena například požární signalizací s kouřovými hlásiči a rozhlasem po celé lodi. Práce na lodi začaly v říjnu loňského roku, sloužit začne od prvního února.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha otevřela loď pro bezdomovce

Hlavní město ve středu otevřelo unikátní plovoucí ubytovnu pro bezdomovce. Dvoupatrová loď nesoucí jméno Hermes má kapacitu 250 lůžek a nabízí veškeré sociální...

První noc bezdomovců na lodi zvané Hermes

Plovoucí ubytovna pro bezdomovce začala v Praze na Vltavě ze čtvrtka na pátek sloužit svému účelu. Přespalo v ní čtyřicet lidí bez domova, většinou slušného...

Výběr článků

Načítám