Hlavní obsah

Cely pro nebezpečné vězně už mají první obyvatele

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRÁŽ POD RALSKEM

Za prvními čtyřmi vězni se v úterý odpoledne zaklaply dveře nového speciálního oddělení pro nebezpečné zločince ve věznici ve Stráži pod Ralskem.

Článek

"Tyto vězně vybrala speciální pětičlenná komise. Jsou to tři Češi a jeden Ukrajinec. Všichni jsou zatím z naší věznice a z ostatních budou přicházet každým dnem. Tito vězni jsou vybíráni podle agresivity, je u nich předpoklad, že by mohli uprchnout, anebo mají třeba tendenci vydírat ostatní vězně. Kritérií je hodně," vysvětlil Právu ředitel strážské věznice František Vach.

Zařazení do speciálního oddělení prakticky znamená další zpřísnění výkonu trestu ve věznici s dozorem. Zbytek trestu totiž stráví v dvoulůžkových celách, odděleni od ostatních vězňů celé káznice. Své zařazení si vysloužili svým chováním, ale i povahou trestného činu.

Pracovat mohou jenom na cele

"Muži, kteří byli přemístěni na speciální oddělení pro nebezpečné vězně, si odpykávají trest ve třech případech za ublížení na zdraví, dále za nedovolené ozbrojování a opilství. Jednomu z nich, odsouzenému za pokus vraždy, který si odpykává pětiletý trest, skončí výkon letos v listopadu," pokračoval Vach.

Šance, že odejdou na jiné, méně střežené oddělení, nyní pro ně už prakticky neexistuje. Také pokud budou chtít pracovat, musí jim věznice sehnat takovou činnost, kterou zastanou přímo na cele. Svůj čas stráví pouze na speciálním oddělení, které je rozděleno do dvou pater po deseti celách s dvaceti odsouzenými. Setkají se tedy pouze s omezenou skupinou, což podle vedení věznice sníží riziko spiknutí.

Mnohonásobní vrahové a další, například na doživotí odsouzení zločinci, však do Stráže převedeni nebudou. Zůstávají v káznicích, například v Mírově, kde platí režim se zvýšenou ostrahou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám