Hlavní obsah

Muž dostal za vraždu přítelkyně 12,5 roku

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Soudci brněnského krajského soudu poslali v pondělí do věznice se zvýšenou ostrahou na 12 a půl roku dvaapadesátiletého Františka Pertla z Jihlavy. Trest si odpyká za brutální vraždu 49leté přítelkyně, kterou zastřelil loni v květnu v autě nedaleko Brna. Oba jeli na zadním sedadle a po hádce Pertl na ženu vystřelil. Zasáhl ji z několika centimetrů do hrudníku a hlavy.

Článek

"Dokazování bylo velmi rozsáhlé. Verze Pertla o tom, že se bránil útoku poškozené, se při vyšetřovacím pokusu ukázala jako nereálná a sám obžalovaný uznal, že to nejde takto provést," uvedl předseda senátu Ivo Zummer.

Vystrašený řidič utekl na benzínku

K tragické události došlo loni v květnu na dálnici D1 u Troubska na Brněnsku. Pertl měl sebevražedné sklony, protože ho chtěla opustit přítelkyně. Ta ho nakonec doprovázela do Brna na psychiatrii, kam je vezl kamarád. Při jízdě se pohádali a Pertl na ženu dvakrát vystřelil. Jeho známý a řidič v jedné osobě poté ve strachu utekl na nedalekou benzínku, odkud přivolal policii.

Pertl ale sedl do auta a ujel do Jihlavy, kde ho policisté zadrželi. Po zatčení odmítl vypovídat a před soudem řekl, že se bránil, protože ho přítelkyně chtěla zastřelit. Při zápase došlo ke dvěma výstřelům, které zasáhly právě jeho přítelkyni.

"Já jsem Marušce neublížil, ona vytáhla revolver a namířila na mě. Já jsem měl strach, a proto jsem jí ruce zkroutil proti ní a v tom padly dva výstřely. Vůbec nemůžu tu situaci popsat, ona sice odpor nekladla, ale jak jsem jí ty ruce otočil, tak se to stalo. Moc mě to moc mrzí, pořád to vidím a nemůžu spát. Strašně rád bych to vrátil zpátky," vypověděl Pertl.

Znalci a svědci obžalovanému prokázali, že to bylo naopak a vše nasvědčovalo tomu, že s vraždou ženy počítal. Nedokázal se vyrovnat z rozpadem vztahu a v afektu zlosti vystřelil. Proto ho soudci potrestali za vraždu, protože podle důkazů byla jeho obhajoba účelová a vymyšlená.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová se vzdala práva odvolání, protože soudci zcela vyhověli jejímu návrhu. Obžalovaný si na doporučení obhájce ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá nebo trest přijme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám