Hlavní obsah

Trest za znásilnění dcery vrchní soud snížil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Pět let a osm měsíců stráví ve vězení padesátiletý Eduard Sobotka za znásilnění a pohlavní zneužívání své nezletilé dcery ve Velké Bíteši. V úterý o tom rozhodl v odvolacím řízení Vrchní soud v Olomouci, který tak o čtyři měsíce snížil původní verdikt soudu krajského.

Článek

Důvodem je skutečnost, že muži již nelze uložit trest souhrnný. "Krajský soud mu uložil správně souhrnný trest i za předchozí trestný čin zanedbání povinné výživy. Za tento čin byl však odsouzen k podmíněnému trestu a loni na konci léta se již osvědčil. Proto již nyní nelze k tomuto odsouzení přihlížet. Trest bylo proto nutné přiměřeně snížit," řekl v úterý mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Dívku vylákal do sklepa

Podle obžaloby zneužíval Sobotka svou dceru od roku 1995 v době, kdy jí bylo dvanáct let. Dívku většinou osahával, požadoval po ní ale i sledování jeho soulože s manželkou, když byl opilý. O dva roky později dívku vylákal do sklepa, kde se s ní zamkl a znásilnil ji.

Před odvolacím soudem se Sobotka dožadoval zproštění obžaloby a zrušení rozsudku. Podle něj nebyla jeho obhajoba vyvrácena a jediným důkazem proti němu je výpověď dívky. Hájil se zejména tím, že i podle znalců je věrohodnost její výpovědi částečně snížena. Podle něj se mu dívka s delším časovým odstupem mstila za to, že se s ním nepohodla.

Důkazy do sebe zapadají

Soudci však jeho argumenty zamítli. "Odvolací námitky jsme neakceptovali. Výpověď poškozené nestojí osamoceně a je podporována dalšími důkazy, které do sebe zapadají," doplnil mluvčí soudu.

Násilí otce na nezletilé dívce podle obžaloby vyvrcholilo v srpnu 1999. Poté, co Sobotka zjistil, že dívka napsala dopis své biologické matce, ji prý kopal, svalil na pohovku, škrtil a k hrudníku jí přiložil nůž s tím, že ji zabije.

Muž, kterého soud kromě znásilnění a pohlavního zneužívání potrestal také za soulož mezi příbuznými, ohrožování mravní výchovy mládeže a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, si svůj trest odpyká ve věznici s ostrahou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám