Hlavní obsah

Při požáru domu v Brně zemřel muž, jedna ze zraněných je ve vážném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Při požáru šestipatrového domu v Krausově ulici v Brně-Černovicích v noci na neděli zahynul sedmatřicetiletý muž. Muž se patrně udusil hustým kouřem. Podle dostupných informací šlo o bezdomovce, který na chodbě objektu přespával se svou partnerkou. Dalších dvanáct lidí bylo zraněno, jedna žena je ve vážném stavu. Příčina neštěstí se šetří, škody se odhadují na čtyři milióny korun.

Článek

"Na chodbě v pátém poschodí hasiči našli muže a ženu. Sedmatřicetiletý muž nejevil známky života a zřejmě se udusil po nadýchání hustým kouřem, který se chodbou komínovým efektem šířil až do horních pater domu. Žena byla ve vážném stavu převezena do nemocnice. Obyvatel přízemního bytu 2+1, v němž vypukl požár, stačil před plameny uniknout před dům," uvedl ve sobotní zprávě mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid .

"Žena je ve vážném stavu. Její momentální stav je stabilizovaný. Co bude dál, se zatím neví," řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Anna Nesvadbová ke stavu ženy nalezené na chodbě. Ostatní zranění včetně malého dítěte jsou podle dostupných informací zcela mimo ohrožení života.

Třináct lidí potřebovalo ošetření, nadýchali se totiž toxických zplodin hoření. Stav sedmi z nich je vážný. Je mezi nimi také batole. Hasiči museli z hořícího domu evakuovat celkem třicet lidí. Ze silně zakouřených prostor je vyváděli ven s pomocí dýchacích přístrojů.

Zraněn byl i jeden z hasičů, pokousala ho kočka

Během zásahu byl zraněn i jeden z hasičů, kterého přes ochrannou rukavici na levé ruce poškrábala a pokousala kočka. Hasič byl ošetřen v nemocnici. Protože obyvatelka chovala pět koček, hasiči přivolali odchytovou službu Městské policie.

Požár byl nahlášen v 2:07. Na tísňovou linku 112 volalo několik obyvatel, že domem se šíří hustý dým a z oken přízemního bytu šlehají plameny. Na místo vyjely čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Po několikahodinovém zásahu dostaly čtyři hasičské jednotky oheň pod kontrolu a krátce před 5:15 požár zcela uhasily.

Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na čtyři milióny korun. Přízemní byt požár zcela zničil, oheň v domě poškodil i elektroinstalaci a další rozvody energií. Plameny poškodily i zateplení a novou fasádu.

"Mezi pracovními verzemi vyšetřovatel prověřuje zejména možnost závady na elektroinstalaci a nedbalost uživatele bytu, v němž požár vznikl, při manipulaci s ohněm," zdůraznil mluvčí.

Někteří obyvatelé domu stráví Vánoce na ubytovně

"V tuto chvíli je neobyvatelných 12 bytů. Je to v podstatě jeden ze tří vchodů činžovního domu. Dva byty jsou zničené a další silně zakouřené," vysvětlil místostarosta König. Doplnil, že vchod je odpojen od rozvodů elektřiny a plynu.

Štědrý den tak neprožije ve svých domovech bezmála 30 lidí z šestipodlažního domu. Oheň poškodil sice jen dva byty z celkových 12, ostatní jsou ale zatím neobyvatelné. Lidé z vyhořelého objektu tak najdou útočiště u svých blízkých. Dva z obyvatel domu jsou umístěni v ubytovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám