Hlavní obsah

Vrah, který týden bydlel s obětí, dostal 13 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Třináct let kriminálu v pondělí nadělil Krajský soud v Ostravě 41letému alkoholikovi Jiřímu Schustkovi z Ostravy za ubití spolubydlícího. Vzhledem k neobvykle surovému provedení by možná dostal ještě více, ale protože byl v době zločinu v podmínce a k trestu si musí přičíst ještě dva roky, nemohl soud přísnější trest vynést.

Článek

Schustek, který má už dlouho problémy s alkoholem, svému spolubydlícímu letos v dubnu polámal většinu žeber, pěstmi a kopanci mu znetvořil obličej a mrtvého muže potom položil na gauč. Vraždou se mu odvděčil za to, že ho oběť nechávala u sebe přespávat v době, kdy kvůli výtržnostem přišel o své původní bydlení.

Znalci: Případ vymykající se praxi

Bezprostřední příčinou smrti bylo podle znalců udušení, protože vrah své oběti doslova rozšlapal a rozkopal krk. "Šlo o devastující a likvidační poranění. U případů, kdy není použitý žádný vražedný předmět, se nesetkáváme s tak rozsáhlým poraněním jako v tomto případě. Je to případ vymykající se praxi," řekl jeden ze soudních znalců.

Soudce Miroslav Mucha dodal, že soudní praxe nezná ani mnoho případů, kdy by vrah se svou obětí bydlel téměř týden. "Pachatelé většinou z místa činu utíkají, protože nemohou po vystřízlivění vidět následky. Obžalovaný tam ale vydržel, což napovídá mnohé o kvalitách jeho osobnosti. Neexistuje mnoho lidí, kteří by dokázali tak dlouhou dobu bydlet s člověkem, kterého poslali na onen svět," řekl soudce.

Nezaměstnaní a věčně opilí alkoholici, kteří si na živobytí vydělávali sběrem šrotu, spolu bydleli několik měsíců v jednom z domů v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze.

Obžalovaný u soudu připustil, že spolubydlícího asi zabil, zdůraznil ale, že si na nic nepamatuje. Vůbec prý netuší, co během sobotní noci dělal, protože byl úplně namol. Když se v noci probudil a šel na záchod, viděl Bohumila ležet na zemi v kuchyni. "Myslel jsem si, že je opilý, a tak jsem se snažil ho dát do postele," řekl. "Ráno jsem volal: Bohušu, vstávej! A on pořád nic, a tak jsem zjistil, že je mrtvý," řekl u soudu.

Na dotaz, proč smrt svého kamaráda nenahlásil policii, vypověděl, že byl v takovém stresu, že nevěděl, co má dělat. "Taková obhajoba ale rozhodně nemůže obstát už jen proto, že v té době byl schopen zajít do obchodu, aby doplnil zásobu vína," řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Jak dlouho by s mrtvým kamarádem Schustek bydlel, kdyby se po něm nikdo nezačal shánět, není jasné. "Zavražděného našli synové, kteří šli hledat tátu," dodal státní zástupce.

Jeden ze dvou synů řekl, že s trestem je spokojený. "Je to odpovídající rozsudek, pokud se nenajde někdo, kdo ho za sedm let pustí na svobodu za dobré chování," řekl potomek zavražděného. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i žalobce si ponechali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám