Hlavní obsah

Soud snížil žalobkyni za alkohol plat

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Snížením platu o 15 procent na dobu pěti měsíců vyřešil v pátek Vrchní soud v Olomouci kárnou žalobu na státní zástupkyni Radku Blahákovou z Okresního státního zastupitelství v Uherském Hradišti. Ta byla kvůli požívání alkoholu viněna z ohrožení důvěry ve státní zastupitelství. Podle soudu to sice nemělo vliv na její práci, nicméně to snížilo důstojnost funkce státního zástupce.

Článek

"Soud vzal do úvahy to, že státní zástupkyně požíváním alkoholu ve větší míře řešila osobní a zdravotní potíže. Nemělo to ale vliv na její pracovní výkonnost ani na její vystupování na veřejnosti," uvedl mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Žalobkyně požívala většinou alkohol doma. Ve dvou případech byl zjištěn zbytkový alkohol v zaměstnání. Jen v jednou pila přímo na pracovišti. "Přestože se jednalo o ojedinělou situaci, tím, že alkohol požila na pracovišti nebo po příchodu do práce ještě byla pod jeho vlivem, snížila důstojnost a vážnost funkce státního zástupce," doplnil mluvčí soudu.

Kárná žaloba se týkala čtyř případů z června a července letošního roku, z nichž senát uznal jen tři. V červnu například pila v práci vodku a spící ji našla v její kanceláři kolegyně. Její přímý nadřízený ji na problémy opakovaně upozorňoval a několikrát týdně prováděl namátkovou kontrolu, zda nepila. Na konci června jí při kontrole zjistil 0,3 promile alkoholu. Státní zástupkyně před soudem svou vinu nepopírala. Vysvětlila, že měla dlouhodobé problémy se zuby, které mohly být jednou z příčin jejího jednání.

Blaháková, která podle svých slov již nyní zcela abstinuje, se na místě vzdala práva na odvolání. Jediným, kdo může v podobných případech verdikt kárného senátu ovlivnit, je ministr spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám