Hlavní obsah

Zmatek nad zmatky: Ministerstvo narychlo mění opatření ohledně PCR testů před vstupem do ČR

– Praha

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že od 3. ledna bude pro české občany (i naočkované) vracející se ze zahraničí platit povinnost PCR testu, a to i ze zelených a oranžových zemí na tzv. mapě cestovatele. Tyto podmínky ale budou platit pouze pro cizince. Ministerstvo večer na Twitteru uvedlo, že při přípravě a zveřejnění opatření došlo k nedorozumění a za chybu se omluvilo.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Podmínky vstupu do ČR se zpřísňují pouze pro cizince. Takto bude ještě dnes upraveno ochranné opatření. Při jeho přípravě a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví na Twitteru.

Pro občany České republiky, občany EU a občany třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území ČR zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud, dodalo ministerstvo.

Původně uvádělo, že podmínky se změní také pro české občany, konkrétně od 3. ledna.

V platnosti zůstává, že od pondělí se tak budou PCR testem při vstupu na území ČR prokazovat pouze cizinci, a to při cestách i ze zelených či oranžových zemích na tzv. mapě cestovatele. Od pondělí zároveň budou muset neočkovaní lidé na test mezi pátým a sedmým dnem po příjezdu do ČR z kterékoli země.

Testy budou povinné před vstupem do ČR odkudkoliv

Domácí

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý a nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Při návratu ze všech zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

Reklama

Výběr článků

Načítám