Hlavní obsah

Testy budou povinné před vstupem do ČR odkudkoliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od pondělí 27. prosince se změní pravidla pro cesty cizinců do České republiky. Důvodem je snaha ministerstva zdravotnictví omezit příjezdy za účelem oslav příchodu nového roku. Důvodem změny opatření je předcházení šíření varianty omikron. Výjimku budou mít lidé s třetí dávkou vakcíny.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Nové podmínky se týkají rozšíření povinnosti disponovat PCR testem před vstupem na území České republiky, a to i pro očkované osoby a osoby po prodělaném onemocnění covid-19, a to ze všech zemí bez ohledu na míru rizika nákazy,” uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do 12 let. Dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky.

Neočkovaní budou mít povinnost absolvovat další PCR po příjezdu mezi 5.–7. dnem.

U neočkovaných osob platí nová pravidla týkající se předvstupního testu ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy rovněž až od 3. ledna.

Omezení práva na svobodný vstup do vlasti

Soudy už přitom v minulosti podobná opatření předchozí vládě shodily ze stolu. Například Městský soud v Praze v září označil povinný test za nepřiměřené omezení práva na svobodný vstup na území České republiky, které zaručuje každému občanovi Listina základních práv a svobod.

Soud zrušil povinné testování před návratem do ČR

Domácí

„Povinnost disponovat předvstupním testem u příjezdů ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy platí jako doposud. Nově již od 27. 12. platí povinnost absolvovat další PCR po příjezdu na území České republiky, a to v rozmezí mezi 5.–7. dnem,” oznámilo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám