Hlavní obsah

Žena z Wu-chanu onemocněla mnohem dřív, než Čína oznámila koronavirus. Bydlela nedaleko laboratoře

– Londýn/Wuchan
Novinky, drk

První známý případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2 se zřejmě objevil mnohenm dříve, než tvrdí Čína, píše pro list Mail on Sunday novinář a držitel Orwellovy ceny Ian Birell. Odkazuje se na rozhovor s čínským profesorem z Wuchanské univerzity, který publikoval lékařský časopis Health Times. V rozhovoru je řeč o podezřelém případu 61leté „pacientky Su” ze září 2019. Čína přitom první případy nahlásila přitom až na konci prosince.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Profesor biostatistiky Jü Čchuan-chua z Wuchanské univerzity se v rozhovoru podělil o 47 tisíc případů ve vlastní databázi, která obsahuje jak potvrzené případy koronaviru, tak ty, u nichž panuje podezření.

Soubor obsahoval i případ pacientky, která onemocněla chorobou s typickými koronavirovými příznaky na konci září 2019, tedy více než dva měsíce předtím, než wuchanské zdravotní úřady nahlásily Světové zdravotnické organizaci (WHO) sérii případů zvláštní formy „pneumonie”.

WHO na začátku pandemie zaspala, prohlásila komise odborníků

Koronavirus

„Existují záznamy o pacientce, která onemocněla 29. září. Data ukazují, že pacientka nepodstoupila test nukleových kyselin a klinická diagnóza zní 'podezřelý případ'. Ta pacientka zemřela. Data nebyla potvrzena,” řekl profesor Jü v rozhovoru pro čínský lékařský žurnál Health Times.

Vědec poté popsal další dva podezřelé případy, které byly wuchanským doktorům nahlášeny mezi 14. a 21. listopadem. V databázi má i další případy, které se vyskytly ještě před 8. prosincem, tedy dnem, kdy byl podle oficiální verze zaregistrován úplně první případ.

Článek v Health Times obsahoval snímek obrazovky zmíněných listopadových případů a ačkoli byly osobní údaje rozmazané, britský novinář a držitel několika žurnalistických cen Ian Birell zvládl rozluštit například název nemocnice a domovskou čtvrť.

Bydlela ve čtvrti, kde sídlí laboratoř zkoumající netopýří viry

„Pacientka Su” byla podle zjištění hospitalizována v nemocnici Žung-ťün ve Wu-chanu. Nemocnice, stejně jako bydliště pacientky, se nachází ve čtvrti Chung-šan.

Právě tam jsou i laboratoře, kde se odehrávala velká část vědeckých výzkumů týkajících se netopýřích koronavirů, píše Birell.

Únik z laboratoře? Virologové z Wu-chanu museli v listopadu 2019 do nemocnice

Svět

Patří mezi ně laboratoř provozaná čínským Centrem pro kontrolu nemocí, která disponuje druhým nejvyšším mezinárodním certifikátem biologické bezpečnosti. Ta je asi 1,6 km daleko, zatímco Wuchanský institut virologie ani ne pět kilometrů.

Vědec si přál svou výpověď změnit

Profesor Jü po dvou dnech novináři z Health Times zavolal a požádal ho, aby tyto informace z článku smazal, protože byly údajně nesprávně zadané do systému. Všechny podezřelé případy před 8. prosincem je podle něj ještě potřeba ověřit.

Čína informovala WHO o vypuknutí ohniska ve Wu-chanu 31. prosince. Podle oficiálního čínského sledu událostí onemocnělo mezi 8. prosincem a 2. lednem pouze 41 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám