Hlavní obsah

Zeman vrátil bez podpisu daňový balíček do Sněmovny. Bude přesto platit od ledna

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí vrátil daňový balíček, jehož součástí je i zrušení superhrubé mzdy a následné zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent, bez podpisu předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO). ČTK to potvrdili mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a mluvčí předsedy Sněmovny Barbora Štenglová. Ministerstvo vnitra tak následně dostalo ze Sněmovny příkaz k jeho vyhlášení. Publikován bude zákon 31. prosince, v účinnost tak vstoupí k začátku roku.

Foto: ČTK

Miloš Zeman vánoční poselství

Článek

Prezident už dříve oznámil, že zákon nevetuje, ale ani nepodepíše. Umožní tak, aby začal platit. Aby se tak stalo od začátku ledna, jak zákonodárci předpokládali, musí vyjít do konce roku ve Sbírce zákonů. Předtím musí normu ještě podepsat premiér Andrej Babiš (ANO).

Daňový balíček nepodepíšu, oznámil prezident Zeman

Ekonomika

Zeman Vondráčkovi napsal, že se rozhodl podpis pod zákon nepřipojit. Nelíbí se mu, že daňová změna může podle něj "prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu".

„Uvedené změny zákona o daních z příjmů, spočívající ve snížení zdanění nejen v jedné, ale rovnou ve dvou úrovních, považuji za současné situace státu za projev snížené míry odpovědnosti,” stojí v prezidentově dopisu Vondráčkovi.

Místo stravenek peníze

Poslanci minulý týden totiž podpořili pozměňovací návrh Senátu, který prošel hlasy hnutí ANO, ODS a SPD. Vratka počítala mimo daňových sazeb 15 a 23 procent i se zvýšením základní daňová sleva na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 korun v příštím roce a na 30 840 korun v roce 2022.

Razantní snížení daní prošlo. Lidem zůstanou tisíce navíc

Domácí

Kolik peněz lidem zůstane navíc si je možno vypočítat v kalkulačce na webu ministerstva financí.

Horní komora do svého návrhu přidala i kompenzace obcím a krajům. Jim mají být výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy nahrazeny z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní.

Sněmovna schválila stravenkový paušál

Ekonomika

Součástí daňového balíčku je ale i zavedení stravenkového paušálu. Zaměstnanci tak budou moci místo stravenek dostávat peníze, které nebudou podléhat odvodům a daním.

Poslanci v rámci balíčku schválili ale i zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků.

Reklama

Výběr článků

Načítám