Hlavní obsah

Zatímco v Evropě vakcíny chybí, Britové už na podzim plánují přeočkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

„Musíme si zvyknout na přeočkování,” řekl při středečních interpelacích ve sněmovně britský premiér Boris Johnson. Pro další dávku vakcíny si dnes už naočkovaní obyvatelé zřejmě dojdou už na podzim. Důvod je jasný – čím dál větší počet nových mutací koronaviru.

Článek

To, co v posledních dnech v britských médiích naznačovala řada odborníků, ve středu oficiálně potvrdil přímo britský předseda vlády.

Podle Johnsona bude na podzim potřeba začít opět proočkovávat lidi vakcínou proti koronaviru, protože země „bude čelit novým mutacím” z Jihoafrické republiky a Brazílie. Z vědeckého hlediska zatím není jasné, zda budou muset vývojáři vakcín očkovací látky upravit, nebo jestli budou účinné v současném složení.

„Musíme si zvyknout na to, že se necháme očkovat a pak přeočkovat na podzim,” řekl Johnson ve sněmovně. On sám se ale spíše kloní ke scénáři, který počítá s upravením vakcíny.

Vakcína od AstraZeneky není proti jihoafrické variantě účinná, ukázala studie

Koronavirus

Oznámil také, že britská vláda objednala 50 milionů dávek vakcíny od společnosti CureVac. Ta by měla připravit takovou očkovací látku, která bude účinná i proti budoucím zatím neobjeveným mutacím.

Johnson: Máme nejpřísnější pravidla

Johnson uvedl, že na hranicích jsou nastavena pravidla tak, aby se žádné cizí varianty viru nedostaly do Británie.

Tato opatření budou od pondělí ještě zpřísněna. Cestující z některých vysoce rizikových zemích budou muset z letiště odjet rovnou do speciálního hotelu, kde stráví 10denní karanténu. Pobyt je vyjde asi na 51 tisíc korun. Za porušení pravidel může přijít nově i vězení.

Všechno bylo špatně. Šéfka EK si sype popel na hlavu za nedostatek vakcín

Koronavirus

Podle opozice přišlo zpřísnění pozdě, to ale Johnson odmítá. „Některé evropské země takovou hotelovou karanténu vůbec nemají. Máme jedny z nejtvrdších hraničních opatření na světě,” odpálkoval kritiku.

Spojené království je na tom z evropských států co do proočkovanosti populace nejlépe. Alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo už téměř 19 procent obyvatel. Oproti tomu Česká republika proočkovala jednou dávkou jen 2,4 procenta, Slovensko 3,5, Polsko 3,2.

Na téma nedostatku vakcín v Evropě hovořila ve středu v Evropském parlamentu šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Po kritice pomalého postupu při očkování v členských zemích přiznala, že EK nebyla dost rychlá při jejich schvalování. „Příliš pozdě jsme schvalovali a byli jsme příliš optimističtí ohledně masové výroby. A možná jsme si byli příliš jistí, že co si objednáme, dostaneme včas,“ řekla.

V zemích EU se očkování proti covidu-19 rozběhlo pomaleji než ve Spojených státech, Británii či Izraeli, které dříve schválily vakcíny a uzavřely smlouvy s výrobci.

Reklama

Výběr článků

Načítám