Hlavní obsah

Žádná solidarita neexistuje, říká Babiš o rozdělování vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) žádná solidarita, co se týče rozdělování vakcín mezi zeměmi Evropské unie, při jednáních za zavřenými dveřmi neexistuje. Nerozumí tomu, jak mohlo portugalské předsednictví oznámit kompromis, když ČR, Rakousko a Slovinsko nesouhlasí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

"Solidarita se projevuje jen v deklaracích pro média. Při jednání za zavřenými dveřmi žádná neexistuje," napsal v pátek ČTK Babiš. Při jednáních podle něj převládla touha potrestat rakouského kancléře Sebastiana Kurze, že se proti nevyvážené distribuci vakcín v EU dříve ozval.

Babiš uvedl, že s návrhem rozdělení Česká republika nesouhlasí. "Nesouhlasí ani Rakousko a Slovinsko. Nerozumím, jak portugalské předsednictví mohlo prohlásit kompromis, o kterém měl být konsensus všech států, za schválený, když nebyl dosažen," dodal. Řešení je špatné a nevyvážené, uvedl.

Babišova ostudná porážka. Ve sporu o vakcíny ztratila ČR nejvíc, píše Politico

Amerika

Za hlavní problém český premiér považuje, že systém kompenzuje jen státy, které si objednaly málo vakcíny Pfizeru. "Není to solidární a vybalancované," podotkl.

Česko má jedny z nejhorších statistik nakažených a mrtvých, ale je jedním ze států s nejméně dodanými dávkami, konstatoval Babiš. "Jsme na 65 procentech průměru," uvedl. Portugalské řešení podle něj vzniklo pod silným vlivem velkých států a s porušením všech procedur. Mezi státy EU tak podle Babiše převládla touha potrestat Kurze za to, že se ozval. "Převládla nad skutečnou solidaritou a snahou řešit problém koronaviru společně," uvedl.

Portugalské předsednictví EU původně navrhlo, aby tři miliony dávek byly rezervovány pro šestici nejpotřebnějších zemí, konkrétně Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko a Česko. Zbývajících sedm milionů dávek mělo být jako obvykle rozděleno podle počtu obyvatel mezi všech 27 členů EU. To se však nelíbilo Praze, Vídni a Lublani.

EU si rozdělí miliony dodatečných vakcín od Pfizeru. Česko nic navíc nedostane

Evropa

Portugalské předsednictví poté ve čtvrtek večer informovalo, že 19 členských zemí obdrží poměrnou část z 6,6 milionu vakcín ze zhruba 10 milionů. Jde o země, které se části svých dávek vzdaly ve prospěch Bulharska, Chorvatska, Estonska, Lotyšska a Slovenska. Tato pětice kromě poměrné části z deseti milionů vakcín obdrží jako výraz solidarity i poměrnou část ze zbývajících 2 854 654 dávek. Rakousko, Česko a Slovinsko obdrží poměrnou část z deseti milionů vakcín. V případě českého přídělu jde o 239 000 dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám