Hlavní obsah

Záchranáři kvůli nárůstu nakažených oprašují ochranné obleky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou měsících relativního klidu vystoupal v úterý denní přírůstek nakažených covidem-19 na letní dvojnásobek. Vláda ústy premiéra Andreje Babiše (ANO) nyní očekává vyšší nárůst počtu nakažených. Záchranáři na sociálních sítích píší o oprášení celotělových obleků a lékaři z intenzivní péče opatrně mluví o zahájení podzimní covidové vlny.

Foto: ZZS MSK

Záchranáři musí opět zasahovat v oblecích, štítech a ochranné obuvi.

Článek

„Už jsme oprášili, jak se rychle nasoukat do tyveku (ochranný oblek, pozn. red.). Lidé na nás do sanity zírali stejně nevěřícně jako na začátku,“ napsal na Twitter jeden z členů záchranné služby.

Už 67 na sto tisíc

Nejhorší situace je nyní v Karlovarském kraji, kde odhalili 67 nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

„Jsme sice krajem, který se na covidové mapě zbarvil doruda, což má pravděpodobně souvislost s filmovým festivalem, ale na denních výjezdech záchranářů se to dramaticky neprojevilo,“ komentoval aktuální situaci v kraji mluvčí jehozáchranné služby Radek Hes.

„Případy výjezdů ke covid pozitivním pacientům ve zhoršeném stavu se pohybují v jednotkách a do toho počítáme i ty, u nichž je jen podezření. V minulých měsících jsme se u nás dostali na nulu, takže možná veřejnost reaguje překvapeně na záchranáře v oblecích, štítech a ochranné obuvi, protože tomu jednoduše odvykla,“ dodal Hes.

Na JIP skončilo vloni s covidem přes 16,5 tisíce lidí

Domácí

Také pražští záchranáři se už před a po výjezdech k pacientům převlékají a dezinfikují.

„Denně vyjíždíme nejvýše ke dvaceti lidem se zhoršeným stavem v důsledku covidu-19. Většinou nám lidé hlásí dušnost. Ale ptáme se samozřejmě na pozitivní test, očkování a příznaky. Pokud tam jsou, musí záchranáři do celotělových obleků a po výjezdu následuje dezinfekce členů posádky včetně vozu, tak jak jsme si navykli v minulosti,“ řekla Právu Jana Poštová, mluvčí ZZS Praha.

Náročnější to mají také ve Středočeském kraji. „Zatím se objevují jednotky případů denně. Nicméně po výjezdu ke covid pozitivním pak samozřejmě následuje časově náročnější proces svlékání a dezinfekce, který trvá zhruba 20 minut,“ upřesnila Petra Homolová, mluvčí středočeské záchranky.

V nemocnicích je zatím klid

Z aktuálně 82 nakažených pacientů ležících v nemocnicích je dvanáct lidí ve vážném stavu.

„Hospitalizovaných covid pozitivních pacientů máme kolem deseti, všichni kromě jednoho jsou neočkovaní. Ten očkovaný je ale u nás z důvodu sledování, protože má tumor plic,“ informovala redakci mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Ve vedlejší nemocnici sv. Anny v Brně jsou zatím bez covidových pacientů. Stejně je na tom i pražská FN Bulovka nebo Všeobecná fakultní nemocnice.

ON-LINE: Prudký nárůst. Přibylo 588 nakažených

Koronavirus

„Ve FN Motol máme pacienta na umělé plicní ventilaci, jeho stav se mírně zlepšuje, a tři pa­cien­ty na oxygenoterapii, jejich stav je dobrý,“ sdělila Pavlína Danková, mluvčí nemocnice.

Stejně je na tom fakultní nemocnice v Plzni. „Jsou u nás hospitalizovaní tři pacienti s covidem. Jeden, narozený v roce 1950, je na JIP lůžku, má ukončené očkování, jeho zdravotní stav je zlepšený.

Na standardním lůžku leží pacient ročník 1970, ten je neočkovaný, a další ročník 1947 má ukončené očkování,“ uvedla Gabriela Levorová, mluvčí FN Plzeň.

V Nemocnici České Budějovice jsou aktuálně hospitalizováni dva pacienti s covidem-19, oba jsou na standardním lůžkovém oddělení.

Reklama

Výběr článků

Načítám