Hlavní obsah

Za šíření covidu jsou stíháni čtyři lidé

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nouzovém stavu při jarní i podzimní vlně pandemie koronaviru výrazně poklesla kriminalita, na jaře dokonce o víc než o polovinu proti předchozím rokům. Nejvyšší státní zastupitelství ale zaznamenalo 14 případů šíření nákažlivé nemoci, čtyři lidé jsou stíháni. Právu to řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Zeman vycházel ze statistik, které v průběhu loňského roku shromažďoval jeho úřad. Při jarní vlně, kdy byl nouzový stav vyhlášen od 12. března do 17. května, spáchali podezřelí 8354 krádeží a 374 podvodů. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) ale také zaznamenalo čtrnáct případů šíření nakažlivé lidské nemoci, drtivá většina z nich se podle Zemana týkala roznášení covidu.

Čtyři lidé jsou za to nyní trestně stíháni.

WHO: Rychlé šíření zmutovaného koronaviru v Evropě je alarmující

Evropa

K tomu nejvyšší žalobci zaznamenali i 39 případů šíření poplašné zprávy, za což je nyní 14 lidí obviněno. I zde to většinou souviselo s covidem.

Na podzim smělejší zločinci

„Celkově tehdy (na jaře) během nouzového stavu poklesl nápad trestné činnosti zhruba o víc než polovinu,“ řekl Právu Zeman.

Při druhé, podzimní a zimní vlně pandemie už se pachatelé báli méně. Podle statistik NSZ vedených od začátku druhého nouzového stavu, tedy od 5. října až zatím do 27. prosince, zaznamenala policie se státními zástupci celkem 11 256 trestných činů. Pouze u 2288 z nich zjistili pachatele, tedy jen u každého pátého případu. „I v tom prvním jarním období je známa zhruba tak pětina pachatelů,“ podotkl k tomu Zeman.

Rozehnat nedělní protest by bylo nebezpečné, míní Hamáček

Domácí

Míní, že i přes vyšší podzimní číslo počtu spáchaných skutků ve srovnání s jarní vlnou pandemie nastal i tak významný pokles zaznamenaných trestných činů proti roku 2019.

„Jestliže v roce 2019 jsme měli nějakých 220 tisíc registrovaných trestných činů, tak si myslím, že za loňský rok budeme do dvou set tisíc. Je asi reálný dvacetiprocentní pokles,“ nastínil nejvyšší státní zástupce.

„Podle mě k tomu ale z hlediska vývoje kriminality nelze moc přihlížet, protože je to výjimečný rok. A odhaduji, že i první polovina letošního roku bude v tomto ohledu výjimečná,“ dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám