Hlavní obsah

Problémy po covidu: Propuštění z nemocnice trpí únavou, nebo nemohou spát

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Únava a potíže se spánkem. Dva nejčastější symptomy, které se projevují u tří čtvrtin všech hospitalizovaných pacientů s koronavirem ještě šest měsíců po prodělání nemoci. Uvedla to čínská studie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Té se zúčastnilo více než 1700 pacientů z Wu-chanu, tedy původního epicentra koronaviru. Studii zveřejnil v minulých dnech odborný lékařský časopis The Lancet. Hned 76 procent dobrovolníků si stěžovalo na přetrvávající problémy. Únavu zmínilo 63 procent z nich, problémy se spánkem pak 26 procent.

Koronavirus navíc může způsobovat také psychické problémy, například úzkost a depresi. Na to si stěžovalo dalších 23 procent pacientů, uvedla studie. Těžší průběh nemoci covid-19 také z dlouhodobějšího hlediska poškodí plíce.

Nová nakažlivější mutace koronaviru nezpůsobuje vážnější průběh covidu-19

Evropa

„Covid-19 je nová nemoc, takže teprve začínáme zjišťovat jeho dlouhodobý efekt na zdraví pacientů,“ uvedl doktor Pin Cchao, který studii vedl.

„Naše analýza ukázala, že většina pacientů pociťuje následky koronaviru po propuštění z nemocnice a někteří potřebují i následnou péči. Především pak jedinci s těžším průběhem nemoci,“ dodal Cchao s tím, že studie podtrhuje důležitost provádění dalších analýz u většího vzorku lidí, aby vědci pochopili všechny dopady, jaké může koronavirus na lidské tělo mít.

Koronavirus má u hospitalizovaných třikrát vyšší smrtnost než chřipka, ukázala studie z Francie

Evropa

Studií ohledně účinku covidu-19 na lidské tělo proběhlo mnoho. Čínská ale sleduje pacienty dlouhodobě. Její závěry vyšly najevo prakticky po roce. Pacienty lékaři pozorovali v rozmezí od 7. ledna 2020 do 29. května 2020 v nemocnici Ťin-jin-tchan.

Následky prodělání nemoci covid-19 jsou podle vědců podobné jako u nemoci SARS (stejný druh koronaviru). Studie z let 2003 a 2004 tehdy ukázaly, že až 40 procent pacientů trpělo chronickou únavou ještě tři roky po prodělání nemoci. Další studie pak odhalila u 38 procent lidí poškození plic ještě 15 let po nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám