Hlavní obsah

Vládou doporučované respirátory KN95 nemají evropský test. Nelegální ale nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respirátory kategorie FFP2 jsou od středy na dva měsíce osvobozeny od DPH. Spolu s nimi však vláda ve snaze podpořit jejich nošení zrušila daň také na mimoevropské respirátory, které uvádějí tamní normu KN95, respektive N95 (americká varianta). To se nelíbí Asociaci nanotechnologického průmyslu ČR, podle které vláda podporuje nelegální zboží.

Foto: Novinky

Respirátor N95.

Článek

Používání respirátorů bez výdechového ventilu třídy FFP2 nebo KN95 v kontaktu s osobami mimo svou domácnost ve svém usnesení ze 28. ledna „důrazně doporučila“ vláda.

„Pokud produkty s mimoevropským označením KN95 a N95 nemají současně evropský certifikát opravňující k označení FFP2, nesmějí se na českém, respektive evropském trhu prodávat. Tolerance a podpora nelegálního prodeje výrobků bez evropského certifikátu deklarovaná ve výstupech české vlády je ostudná. Jarní výjimka Evropské komise pro tyto produkty skončila 15. června minulého roku,“ řekl předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Evropská norma a čínská norma přistupují k ověřování kvality respirátorů jinak. Ty čínské jsou mnohdy o několik vrstev chudší.

Že by byl prodej asijských respirátorů v rozporu s tuzemským zákonem, však odmítá Česká obchodní inspekce. „Ta výjimka, která byla udělena Českou obchodní inspekcí, byla do vyprodání zásob. Takže je možné, že ty zásoby ještě nebyly vyprodány,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Poptávka po respirátorech prudce vzrostla

Domácí

Další možností, jak v Česku legálně prodávat respirátory s certifikací KN95, je výjimka získaná v jiné členské zemi Evropské unie. „Pokud podobně postupovaly i další země, tak tu výjimku nemusí mít ani subjekt z České republiky. Může ji dostat v cizím státě a tam to mohlo být na základě jiných pravidel a jiných termínů,“ upozornil.

Jiná kvalita, jiná tloušťka

Problematické však je, pokud prodejce tvrdí, že jsou respirátory s normou KN95, respektive N95, fakticky totožné s těmi, které nesou evropský standard FFP2.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Muž nakupuje 3. února 2021 respirátory třídy FFP2 v supermarketu Lidl v Praze. Na respirátory třídy FFP2 a vyšší se na dva měsíce nevztahuje daň z přidané hodnoty.

„Evropská norma a čínská norma přistupují k ověřování kvality respirátorů jinak. Obecně se sice dá říci, že výsledky jsou porovnatelné, ale ve skutečnosti by měl být evropský trh zásoben respirátory testovanými podle evropských norem. Ty čínské jsou mnohdy o několik vrstev ‚chudší‘,“ vysvětlil pro ČRo Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd, který se dlouhodobě zabývá filtračními vlastnostmi materiálů.

Respirátory FFP2 budou vládou zřejmě jen doporučené

Domácí

Čínská norma KN95, americká N95 a evropská FFP2 se od sebe liší způsobem, jakým je prováděna zkouška filtračních schopností zkoumaného výrobku. „Zatímco jedna ze zkoušek se dělá parafinovým olejem, ta druhá se provádím jiným způsobem aerosolem,“ podotkl mluvčí ČOI Fröhlich. Účinnost filtrování u normy FFP2 musí být zhruba 94 procent či vyšší.

Přesto je podle odborníků používání respirátorů třídy KN95 účinnější než nošení klasické látkové roušky, popřípadě chirurgické ústenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám