Hlavní obsah

Vitamin D jako prevence proti koronaviru? Doktorka má jednoduchý návod

Novinky, nčs

Deset minut na slunci denně může podle australské expertky na zdraví, doktorky Rachel Nealeové z Austrálie, výrazně snížit riziko nákazy novým koronavirem. Svoje tvrzení zakládá na tvorbě vitaminu D, který lidské tělo produkuje právě při pobytu na slunci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doktorka Nealeová je odbornicí na rakovinu kůže a již v minulosti se zabývala několika výzkumy, které odhalovaly vliv slunění na lidskou kůži, potažmo zdraví. V minulosti publikovala doktorka studii o vlivu vitaminu D, který se tvoří právě při pobytu na slunci, na infekce dýchacích cest.

Stačí pět až deset minut denně vystavit svoje tělo na slunci a umožnit kůži tvořit potřebný vitamin D.
Rachel Nealeová

Jak vyplynulo z výzkumu, kterého se zúčastnilo 78 tisíc osob, lidé s nízkou hladinou vitaminu D byli téměř dvakrát náchylnější k vážnějšímu průběhu infekce dýchacích cest, která navíc trvala u pacientů delší dobu.

„V současné situaci je potřeba víc než kdy jindy mít dostatek vitaminu D,” říká Nealeová z výzkumného ústavu QIMR Berghofer v Brisbane. „Dává smysl, že případný nedostatek vitaminu D by mohl zvyšovat pravděpodobnost výskytu onemocnění covid-19, stejně jako by mohl zhoršovat jeho průběh,” domnívá se doktorka na základě výzkumu.

Teplo, slunce a vlhkost koronavirus oslabují, míní vědci v USA

Koronavirus

„Stačí pět až deset minut denně vystavit svoje tělo na slunci a umožnit kůži tvořit potřebný vitamin D,” nabádá Nealeová, která se řídí podnebím v Austrálii. V chladnějších končinách by podle ní lidé měli věnovat opalování o něco delší čas.

Podle doktorky je také možné nahrazovat v době karantény pobyt na slunci doplňky s obsahem vitaminu D, zastává však názor, že nejlepší je skutečně vyjít na bezpečné místo venku, pochopitelně za podmínky dodržení veškerých opatření proti šíření nákazy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám