Hlavní obsah

Velkokapacitní očkovací centrum v Ostravě je nachystané

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravské velkokapacitní očkovací centrum, které vzniklo v jednom z pavilonů na výstavišti Černá louka v centru města, je již připraveno. Chybí jen navigační systém, drobný mobiliář a napojení na počítače. Město chce provoz centra v polovině února otestovat na příslušnících integrovaného záchranného systému. Musí být ale dostatek vakcín.

Velkokapacitní očkovací centrum v Ostravě je nachystanéVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Máme hotovou hrubou stavbu, je nainstalováno všech 18 očkovacích boxů, ale i zázemí pro zdravotnický personál. Nyní nás čeká ještě dovybavení navigačním systémem, tedy těmi směrovými cedulemi, aby lidé věděli, jak a kudy postupovat,” řekl Právu ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Očkovací centrum by mělo zvládnout denně naočkovat 1800 lidí

„Chybí tady zatím počítačové napojení, protože to musí být vše napojeno na ten rezervační a registrační systém. To zajišťuje ostravská fakultní nemocnice i personál,“ poznamenal primátor.

Testovací provoz

Dodal, že zhruba v půlce února se očkovací centrum, které má zvládnout denně naočkovat 1800 lidí, otestuje.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Očkovací centrum v pavilonu A na ostravském výstavišti je hotové. Má 18 očkovacích boxů. Denně chce naočkovat 1800 lidí.

„Vyzkoušíme provoz na členech integrovaného záchranného systému, kteří také patří do jedné z prioritních skupin. Samozřejmě musí už na ně přijít řada a být dostatek vakcín,“ vysvětloval primátor.

Doufá, že se očkovací centrum, které není prioritně určeno jen pro Ostravany, otevře pro veřejnost aspoň v polovině března.

Vláda schválila velkokapacitní očkovací centrum v Praze

Domácí

Kromě města a ostravské fakultní nemocnice se na projektu očkovacího centra podílí také Moravskoslezský kraj a Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Vlastní hrubá stavba podle primátora vyšla na několik stovek tisíc korun.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Část pavilonu v očkovacím centru zabírají židličky. Zde budou lidé odpočívat 30 minut po očkování. Místo komorního sálu vzniklo zázemí pro zdravotnické záchranáře.

„Pohybujeme se do jednoho milionu korun. Provoz pak bude stát kolem 300 až 400 tisíc korun měsíčně. Kromě toho se musí zaplatit lidé, kteří zde budou pracovat. Provoz a personál mají celý či z větší části pokrýt příjmy ze zdravotního pojištění za očkování,“ upřesnil Macura.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Při vstupu do očkovacího centra dostanou lidé vstupenku s kódem, aby mohli projít přes turniket.

O investiční náklady se podle něj podělí město s krajem. „Máme předběžnou dohodu. Ale samozřejmě se nebráníme tomu, aby do projektu přispěl i stát. Pokud stát peníze nabídne, tak se o ně přihlásíme,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám