Hlavní obsah

Vědci hlásí obrat v pátrání po léku na covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hledání léků na onemocnění covid-19 hlásí vědci z Oxfordské univerzity průlom. Zjistili, že prostředek na astma známý pod názvem Budesonid je slibný medikament, který zásadním způsobem ovlivní vývoj protikoronavirových léků, píše server deníku Krone.at.

Foto: Profimedia.cz

SARS-CoV-2 pod mikroskopem

Článek

Podávání Budesonidu podle studie výrazně mírní těžký průběh plicní choroby covid-19, kterou způsobuje nákaza koronavirem. Tým vědců Oxfordské univerzity zveřejnil výsledky svého bádání v renomovaném odborném časopise The Lancet.

Relativně bezpečný, široce používaný a dobře prostudovaný lék, jako je inhalační steroid, může mít vliv na nynější pandemické onemocnění.
Mona Bafadhelová, vedoucí týmu

Studie se účastnilo 146 lidí, kteří byli infikováni koronavirem. Polovina z nich dostávala Budesonid dvakrát denně po dobu 28 dnů, druhá polovina podstupovala normální léčbu. U infikovaných, kteří podstoupili léčbu Budesonidem, ustoupily nejen projevy choroby, ale i sama nemoc podstatně rychleji než u skupiny, jež medikament nedostávala.

Léky na covid budou pro více pacientů

Koronavirus

Podle vědců je ale důležité, aby byla léčba nasazena co nejrychleji, maximálně do sedmi dnů od prvních projevů infekce.

„Jsem ráda, že relativně bezpečný, široce používaný a dobře prostudovaný lék, jako je inhalační steroid, může mít vliv na nynější pandemické onemocnění,“ řekla Mona Bafadhelová, vedoucí vědeckého týmu.

Astmatiků bylo v nemocnicích minimum

Vědci při svém výzkumu vycházeli z toho, že i jiné medikamenty s glukokortikoidy určené pro astmatiky mají podobné účinky jako Budesonid.

Zjistili totiž, že v nemocnici skončilo s těžkým průběhem covidu-19 minimum pacientů s astmatem.

Polovina nových léků je v nemocnicích

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám