Hlavní obsah

Ve svém volném čase se rozhodl přiložit ruku k dílu. V nemocnici pomáhá jako dobrovolník

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Zdravotníci se mohou nakazit koronavirem stejně jako ostatní lidé. Některá zdravotnická zařízení proto kvůli doplnění kapacit využívají pomoci dobrovolníků, které školí Červený kříž. Vlastimil Kříž, který pracuje jako občanský zaměstnanec Policie České republiky, se proto rozhodl ve svém volném čase přiložit ruku k dílu a nyní pomáhá na neurologické jednotce intenzivní péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vlastimil Kříž se rozhodl pomáhat ve svém volném čase v nemocnici jako dobrovolníkVideo: Novinky

 
Článek

Zájem o dobrovolnictví je velký. „Aktuálně evidujeme 3600 zájemců, k dnešnímu dni (4. 11., pozn. redakce) jsme jich proškolili více než 700 a více než stovka se už uplatnila,“ sdělil Novinkám Richard Smejkal, vedoucí Ústředního krizového týmu Českého červeného kříže s tím, že dobrovolníkem se může stát prakticky kdokoliv starší osmnácti let ideálně očkovaný proti virové žloutence typu B.

Primátor Hřib nastoupil jako dobrovolník na covidové oddělení vinohradské nemocnice

Domácí

Vlastimil Kříž vnímá své rozhodnutí jako zcela normální. „Sledoval jsem jako každý situaci v našich zdravotnických zařízeních a ve chvíli, kdy byla možnost, abych absolvoval kurz moderního ošetřovatelství, tak jsem se v rámci Českého červeného kříže této akce zúčastnil,“ svěřil Novinkám a zároveň však přiznal, že si nedokázal představit, jak moc je práce náročná. Jeho obdiv směrem ke zdravotníkům tím ještě stoupl.

Zajišťuje základní potřeby pacientů

Kříž se sám nákazy koronavirem nebojí a má plnou podporu rodiny i zaměstnavatele. Jeho náplní práce jsou takzvané odlehčovací služby, což podle jeho slov znamená, že tam, kde jdou nahradit ruce a nohy zdravotníků, je jeho místo. „Součástí mojí práce je i hygiena pacientů, do toho jistě patří i vyměšování, takže hygiena spojená s vyměšováním, s čistěním postele, samotného lůžka,“ vyjmenovává Kříž.

Foto: Novinky

Pomáhá zdravotníkům s pomocnými pracemi.

„Školení je vždycky jednodenní, je rozděleno do osmi hodin a můžeme říct, že z 90 procent je to praktické školení, teorie je tam minimum. Cílem je, aby dobrovolníci po dokončení tohoto kurzu nastoupili u lůžka nemocného anebo u lůžka někoho z blízkých, kdo se doma léčí s nějakou chorobou nebo s nějakými respiračními obtížemi. Lidé se učí, jak dobře připravit lůžko, jak ho dobře ustlat, přestlat, jak pečovat o osobní hygienu pacienta, jak mu pomoci se stravou, jak mu pomoci se zvednout z lůžka tak, aby si přitom nepoškodil svá vlastní záda, a jak mu pomoci se základní mobilitou,“ vysvětlil Smejkal.

Interna karvinské nemocnice kvůli nedostatku personálu nepřijímá pacienty

Domácí

Dobrovolnictví má smysl

Konkrétně v místě pracoviště Vlastimila Kříže chybí momentálně 15 zdravotních sester z celkového počtu třicet. Dobrovolníci jsou zde čtyři, tři medici a pan Kříž.

„Myslím si, že v rámci krizové situace, ve které se nacházíme, to je určitě přínosné, protože sestry jsou v této době hodně přetěžované, zároveň ta únava je dlouhodobá a každá pomocná ruka se počítá. Takže rozhodně nám k něčemu jsou a dlouhodobou spolupráci ještě budeme vyhledávat,“ potvrdil staniční záchranář na jednotce intenzivní péče VFN Bořek Jankovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám