Hlavní obsah

Ve Španělsku jede očkování jako po másle, odborníci se až diví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Očkování proti koronaviru běží ve Španělsku jako dobře seřízený stroj. Čísla mluví za všechno. Zhruba 70 procent Španělů má už jednu dávku vakcíny, 60,5 procenta má zcela ukončené očkování. Věková kategorie 80+ je stoprocentně naočkovaná, ve skupině 70 až 79 let dosahuje proočkovanost 98 procent. Více než 92 procent má očkování ve skupině 60 až 69 let.

Foto: Rogelio V. Solis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Země šlape na paty předchozím premiantům ve vakcinaci, a to Izraeli a Velké Británii.

Od dubna jde křivka vakcinace stále vzhůru. „Jsme stále blíže k cíli 70 procent plně naočkované populace,“ řekl před pár dny španělský prezident Pedro Sánchez.

Německo může jen závidět. Podle Institutu Rioberta Kocha obdrželo první dávku vakcíny 62 procent obyvatel a obě dávky má 54,5 procenta. Těchto šest, respektive osm procent, je velký rozdíl. Ve Španělsku se týdně podají tři miliony dávek, v Německu je to 2,5 milionu. Připomeňme, že Španělsko má o 37 milionů obyvatel méně než Německo.

PŘEHLEDNĚ: Ve kterých zemích je očkování povinné

Koronavirus

Proč je tak vysoká důvěra ve vakcinaci? Odborníci si nad tím lámou hlavu. Známý španělský imunolog Amos Garcia je přesvědčen, že za tím stojí důvěra Španělů ve státní zdravotnictví. Jiní odborníci poukazuji na historické důvody. V 70. letech díky rozsáhlé vakcinaci porazila země vlnu obrny a jakákoli vakcinace se od té doby těší mezi Španěly velké důvěře.

Z dat OECD vyplývá, že ve Španělsku je mnohem vyšší míra proočkovanosti na jiné choroby, například na chřipku, mnohem vyšší než v jiných zemích.

Na jaře roku 2020 koronavirová nákaza Španělsko tvrdě postihla. Každý den tam umírala zhruba tisícovka lidí. Z vlastní zkušenosti nebo prostřednictvím přátel, známých či rodiny Španělé poznali, jak zákeřné je onemocnění covid-19. To je zřejmě další důvod, proč odpírači očkování nemají v zemi tak silný hlas.

Do restaurací vstup jen pro očkované, oznámil New York

Amerika

Odborníci se obávají, že očkování brzo dosáhne svých limitů. Srpen patří mezi měsíce, kdy si Španělé berou dovolenou, a tudíž i vakcinace zpomaluje. Druhým problémem je neexistence vakcíny pro děti pod 12 let. Tato věková kategorie činí ve Španělsku 11 procent obyvatelstva.

Momentálně se země zaměřila na očkování dětí a mladých od 12 do 29 let. Ačkoliv jiné země mají problémy, aby se mladí nechali naočkovat, ve Španělsku už zhruba polovina této věkové kategorie dostala alespoň první dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám