Hlavní obsah

Ve čtyřech a půl letech Eddík málem zemřel. Důvod? Postcovidový syndrom

– Brno
Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, mzm

V srpnu skoro pětiletého chlapečka Eddieho začala bolet hlava a několik dní zvracel. V nemocnici lékaři zjistili, že u Eddieho probíhá masivní krvácení do mozku z důvodu krevní sraženiny v krku. Musel podstoupit okamžitou operaci a každý den bojoval o život. To vše kvůli bezpříznakovému covidu, který podle testů prodělal.

Ve čtyřech a půl letech Eddík málem zemřel. Důvod? Postcovidový syndromVideo: Novinky

 
Článek

Po první návštěvě nemocnice se šestadvacetiletá maminka Tereza vrátila s chlapečkem domů, avšak jeho stav se nelepšil, byl velmi unavený a apatický. Po dalším vyšetření lékaři usoudili, že se může jednat o zánět mozkových blan.

Začali se proto připravovat na lumbální punkci a udělali odběry na možné virové i bakteriální příčiny. Virus se sice neprokázal, ale lumbální punkce nedopadla dobře, proto se lékaři rozhodli pro CT vyšetření mozku.

Ve dvou letech se topil, upadl do kómatu a neměl se již probrat. Zachránila ho pupečníková krev

Žena

Výsledky vyšetření byly zdrcující. Masivní krvácení do mozku a krevní sraženina v hlavní krční tepně. Eddieho museli okamžitě odvézt na sál, začít operovat a otevřít mu lebku, aby se měl otok mozku kam vyklenout, neutlačoval zbytek mozku a nenastala mozková smrt. Operace trvala několik hodin.

Maminka se zhroutila a musela být v péči odborníků. „První den mám hodně v mlze, byla jsem v šoku. Ležela jsem na zemi a chladila jsem se o ni,“ přiznává Tereza.

Foto: archiv rodiny

Dlouhé týdny byl chlapeček v umělém spánku a bojoval o život.

Operace se po technické stránce povedla, jenže Eddie měl v mozku příliš krve. Lékaři mu nedávali velké šance na přežití. Po více než měsíci v nemocnici se otok mozku zlepšil, ale chlapečkovi začaly z neznámých příčin ubývat krevní destičky. Následovala série dalších vyšetření, při kterých se u Eddieho nalezly protilátky na covid, který tedy musel prodělat bezpříznakově.

„Vždy, když kašlal, jsme šli na testy a byl negativní. Nevěděli jsme, že covid prodělal,“ řekla Novinkám mladá maminka. U Eddieho tak propukl postcovidový syndrom.

Chlapeček svůj boj ale nevzdal, mohli ho proto po čase probudit z umělého spánku. Bohužel má téměř nepohyblivou pravou ruku a problémy s hybností pravého kotníku. Dlouho tak nemohl chodit ani stát, pohyboval se pouze po kolenou a dodnes kulhá.

Podle lékařů má sice to nejtěžší za sebou, ale po propuštění z nemocnice u Eddieho nastala oboustranná obrna hlasivek. Aby se neudusil, museli mu provést tracheostomii. Kvůli ní však nemůže rehabilitovat, což ale jeho stav naléhavě vyžaduje. Eddie všemu rozumí, říká ale jen pár slov. Podle Terezy před zdravotními komplikacemi mluvil už ve větách.

Lékaři nevěřili, že se dožije dospělosti. Nyní oslavil třicátiny, s cystickou fibrózou bojuje dál

Zdraví

„Pro svého syna chci plnohodnotný život. Přála bych si, aby mu zbyla pouze jizva na hlavě,“ doplňuje Tereza.

Eddiemu byla doporučena léčba pomocí aplikace kmenových buněk, poté léčba v hyperbarické komoře a také pravidelné docházky na logopedii. Protože se jedná o několik aplikací kmenových buněk, je pro mladou rodinu nemožné všechny náklady na léčbu a zdravotní pomůcky uhradit.

Foto: archiv rodiny

Kvůli špatným hlasivkám, musí mít chlapeček zavedenou tracheostomii.

Díky sbírce Život dětem můžete Eddiemu pomoci i vy. Stačí přispět na transparentní účet 1117771700/5500 pod variabilním symbolem 3030 a do poznámky napsat: Eddie. Náklady na léčbu v následném roce činí 3 miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám