Hlavní obsah

Válkovy sliby chyby. Ani testy, ani paxlovid

Některá dřívější prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vyvolala u veřejnosti velká očekávání, která ale narazila na nespočet překážek. Před měsícem chtěl ministr vyjednat opětovný nárok na jeden PCR test měsíčně zdarma, teď slevil na antigenní test. Proměnlivá je i situace kolem zajištění účinného antivirotika Paxlovid proti covidu, který se do Česka stále nepodařilo dostat. Na rozdíl třeba od Slovenska nebo Německa.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Dneska jsme vyřešili způsob distribuce toho léku, dali jsme firmě Pfizer parametry a teď čekáme, až dostanu z New Yorku smlouvu. Ve chvíli, kdy ji budu mít, tak mám právo ji za vládu podepsat,“ znělo prohlášení ministra 7. ledna 2022.

Až nápadně moc se podobá tomu, které zaznělo sedm měsíců poté, na tiskové konferenci toto pondělí. „Minulý týden jsme dostali smlouvu ze Spojených států, teď jsme ji připomínkovali, odeslali jsme ji do New Yorku a předpokládám, že do konce srpna bude vše vyřešeno,“ sdělil v pondělí Válek.

Případů covidu přibylo. Nejvíce se nákaza šíří v Praze

Koronavirus

Důvodem jsou podle resortu i dalších zainteresovaných nepřijatelné podmínky, které si firma Pfizer jakožto výrobce klade. Zejména pokud jde o odběr a dodání léků. Válek opakovaně řekl, že odmítá platit za objednané léky a vakcíny předem, když není jasné, kolik jich bude nakonec skutečně potřeba, a hrozilo by, že se vyhodí.

Začátkem ledna se uvažovalo o objednání asi 50 tisíc balení paxlovidu za zhruba miliardu korun. Vyjednávání se ale tehdy zadrhla a zdálo se, že s nástupem českého předsednictví v Radě EU se ledy prolomily.

Z PCR je antigen

Sám ministr koncem července potvrdil, že podpis kontraktu už fakticky probíhá a lék by měl být k dostání do 14 dnů, tj. někdy v prvním srpnovém týdnu. A Právu řekl, že Česko ho bude mít „tolik, kolik bude potřebovat, nebude horní hranice“.

Kubek: Podle vlády covid skončil, viru to ale neřekli

Koronavirus

Poslední odhad je, že by k dohodě mohlo dojít do konce měsíce. Dá se však očekávat, že, podobně jako tomu bylo loni v případě monoklonálních protilátek, bude celosvětová poptávka po účinném antivirotiku s nástupem podzimu stoupat. V Česku je nyní pro rizikové dostupný remdesivir, který se podává infuzně, a tablety molnupiraviru. Povolení pro jejich distribuci ale skončí 31. srpna, pokud je ministerstvo neprodlouží.

Nejistota panuje i kolem hrazených testů na covid. Ministr před měsícem sdělil, že chce u pojišťoven vyjednat, aby měli lidé opět nárok na jeden PCR test zdarma bez žádanky od lékaře. Definované mělo být vše v polovině srpna. Z toho zřejmě sešlo. „Rozhodně bych chtěl, abychom měli od října jeden antigenní test hrazený tím způsobem, že pacient nebude potřebovat žádanku od lékaře,“ řekl Válek v pondělí.

Argumentuje tím, že jsou u omikronu a jeho variant AG testy dostatečně průkazné, což je do jisté míry pravda. Už v únoru Státní zdravotní ústav (SZÚ) upozornil, že odběry je nutné nově dělat i z krku, nejen z nosu, protože se virus více množí na sliznicích. „V případě nesprávně provedeného odběru pouze z nosní dírky může být především u omikronu výsledek PCR testu negativní,“ podotkla tehdy vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Covid v Česku prodělaly už čtyři miliony lidí

Koronavirus

O něco vyšší citlivost antigenních testů u omikronu ve srovnání s deltou zaznamenali začátkem roku i čeští vědci v rozsáhlé studii.

Roli hraje bezesporu i cena. Antigenní test a jeho odběr je podstatně levnější než odběr PCR metodou. Pojišťovny by tak ušetřily. Za jeden PCR test (včetně odběru) hradí testovacím centrům přes 700 korun, za AG test kolem dvou stovek. Už dříve navíc pojišťovny upozorňovaly, že veškeré testování je přišlo dráž než očkování proti covidu.

Odborníci radili jinak

Nárok na test zdarma se ale neopírá o doporučení Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP), který je poradním orgánem ministra. „Byli jsme proti tomu, aby se ze zdravotního pojištění hradil preventivní test někomu, kdo si řekne, že chce zkusit, jak na tom je. Když bude mít podezření na nemoc, tak si zavolá praktickému lékaři, který to bez problému indikuje, a má to taky bezplatné,“ řekl Právu šéf institutu Roman Chlíbek. Zhruba dvě třetiny denně testovaných mají žádanku od lékaře.

Chlíbek se neztotožňuje ani s tím, že by byl institut připravil analýzu, která by říkala, že podzimní vlna covidu by mohla přijít podle odhadů o tři až čtyři týdny později než ta chřipková, jak uvedl ministr.

Na pandemii doplatili hlavně chudí, náhrady moc nepomohly

Koronavirus

„Nevychází to z NIZP, my jsme takovouto věc určitě nediskutovali,“ reagoval Chlíbek. Mluvilo se podle něj jen o tom, že s ohledem na letní vlnu se dá očekávat, že ta podzimní přijde později než na přelomu srpna a září. Podle odhadů ministerstva zřejmě až v listopadu.

„Že by měla začít covidová vlna později než chřipková, si nemyslím, protože v ČR začíná epidemie chřipky zpravidla po Novém roce. Naopak si troufnu tvrdit, že covid se tady objeví dřív než chřipková epidemie,“ doplnil.

Vakcinologové v tomto směru doporučují zejména rizikovým skupinám, jako jsou senioři a chronicky nemocní, aby se nechaly očkovat nejen proti covidu, ale i proti chřipce.

Reklama

Výběr článků

Načítám