Hlavní obsah

Vakcíny od AstraZeneky stažené Rakouskem jsou v pořádku, tvrdí EMA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávky vakcíny od společnosti AstraZeneca, které byly v Rakousku stažené, jsou v pořádku. Tvrdí to Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Předběžné vyšetřování dospělo k závěru, že vakcíny nejsou příčinou zdravotních obtíží u dvou očkovaných lidí, uvedla agentura.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

„Šarže ABV5300 byla dodána do 17 zemí EU a obsahuje milion dávek vakcíny. Některé země očkování touto šarží preventivně pozastavily. Ačkoli je vada kvality považována za nepravděpodobnou, kvalita šarže se stále zkoumá,“ uvedla agentura.

Evropská agentura pro léčivé přípravky zkoumá šarži kvůli dvěma případům z rakouského města Zwettl. O víkendu byly naočkované dvě ženy, které pracovaly jako zdravotní sestry v tamější nemocnici. Jedna z nich zemřela v důsledku vážných problémů se srážením krve, druhá byla ve vážném stavu s plicní embolií.

Po smrti naočkované ženy zastavilo Rakousko vakcinaci jednou šarží AstraZeneky

Evropa

„V současnosti nic nenaznačuje, že by tento stav způsobilo očkování,“ uvedla EMA. Zmíněné zdravotní problémy nejsou podle ní na seznamu možných vedlejších účinků vakcíny.

„Dosud dostupné informace naznačují, že počet tromboembolických příhod u očkovaných není vyšší než v běžné populaci. K 9. březnu 2021 bylo hlášeno 22 případů tromboembolických příhod u tří milionů lidí očkovaných vakcínou AstraZeneca v prostoru Evropské unie,“ píše agentura.

Poslanci se hádali o Sputnik

Domácí

Vakcínu britsko-švédské společnosti EMA doporučila k podmínečnému využívání v zemích EU v únoru. Klinické testy a data shromážděná při očkování podle agentury ukázaly, že preparát je bezpečný a účinný.

Reklama

Výběr článků

Načítám