Hlavní obsah

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový výzkum ukazuje, že vakcína od Pfizeru a BioNTechu označovaná BNT162b2 chrání i proti dvěma mutacím koronaviru SARS-CoV-2, které se nezávisle objevily v Jižní Africe v Anglii. O studii zveřejněné na webu Biorxiv informovala agentura AP.

Foto: Pool, Reuters

Vakcína proti koronaviru společnosti Pfizer BioNTech

Článek

Ve studii byly použity vzorky krve od dvaceti lidí, kteří dostali tuto mRNA vakcínu během rozsáhlých klinických testů. Protilátky v krvi očkovaných v laboratorních podmínkách úspěšně odrazily zmutovaný virus. Studie ještě neprošla oponenturou.

Jak ale uvedl šéf vědeckého výzkumu Pfizeru Philip Dormitzer, je to velmi dobré zjištění ukazující, že přinejmenším tento druh mutace není pro vakcínu problém. Jihoafrická i anglická mutace se od sebe liší, obě však mají společnou změnu označovanou jako N501Y, která ovlivňuje s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku. Ve zkumavkách vakcína účinkovala podobně na viry s genem N501 i s genem Y501.

Koronavirus sice mutuje, účinnost vakcíny to neovlivní, uklidňují experti

Koronavirus

V třetí fázi klinických testů, jichž se účastnilo 44 000 lidí, měla BNT162b2 účinnost na běžný kmen koronaviru SARS-CoV-2 95 procent.

Laboratoř vytvořila z kmene koronaviru USA-WA1/2020 variantu s genem Y501 na místě genu N501. Obě pak použila v testech.

Vakcínu proti nové mutaci zvládneme připravit do šesti týdnů, řekl šéf BioNTechu

Koronavirus

Anglická a jihoafrická mutace vyvolávají velké obavy nejen kvůli vyšší rychlosti šíření, ale také kvůli tomu, že se genetická změna týkala s-proteinu. Právě část RNA viru popisující s-protein byla použita při vytvoření této vakcíny. BNT126b působí tak, že se tyto sekvence dostanou do buňky, které pak začne vyrábět zmíněný s-protein. Protože jde o tělu cizí látku, zasáhne proti ní imunitní systém a v těle se vytvoří protilátky, které zasáhnou proti viru, je-li jím člověk napaden.

Reklama

Výběr článků

Načítám