Hlavní obsah

V USA začaly testy léku na koronavirus, který vyvíjel i Čech

V americkém státě Nebraska začaly klinické testy léku remdesivir, který by mohl pomoci lidem nakaženým novým typem koronaviru. S odkazem na vyjádření místních zdravotnických úřadů o tom informovala agentura AP. Lék před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, v jehož čele stojí Čech Tomáš Cihlář.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích světa. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék.

Koronavirus hlásí už i Rakousko, Chorvatsko a Švýcarsko

Koronavirus

Prvním účastníkem testu v USA je nakažený Američan ve fakultní nemocnici univerzity v Nebrasce, který byl nedávno evakuován z výletní lodi Diamond Princess. Ta byla kvůli výskytu koronaviru na palubě od začátku února dva týdny v karanténě v japonském přístavu Jokohama. Do studie se však budou moci zapojit všichni pacienti hospitalizovaní s nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Jedinou podmínkou je, že musí vykazovat alespoň mírné symptomy nákazy. Takových je v nemocnici nyní 12.

Všeobecné šílenství, všichni se zbláznili, říká mladý Ital o koronaviru

Koronavirus

Na COVID-19 zatím neexistuje žádný lék ani vakcína. Lékaři tak nakaženým podávají pouze přípravky, které zmírňují symptomy nemoci, mezi něž patří horečka, kašel a dušnost. V těžkých případech pomáhají pacientům s dýcháním či okysličováním krve přístroje, aby se zmírnila námaha plic a srdce.

V Číně, odkud se nový koronavirus šíří a kde má nejvíce obětí, začaly dvě podobné studie již dříve. Předmětem jedné z nich je rovněž remdesivir, druhá se týká možného využití léků proti viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS.

Zoufalí čínští lékaři zkoušejí na koronavirus dva tisíce let starý lék

Koronavirus

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila v lednu remdesivir za „nejslibnějšího kandidáta“ na lék proti nemoci COVID-19. Látku lékaři už krátce zkoušeli na pacientech nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, kde však testy následně zastavily. WHO však citovala studie, podle nichž remdesivir zabíral na nemoci SARS a MERS, jež jsou způsobeny příbuzným typem koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám