Hlavní obsah

V nemocnicích pomáhá 1500 sester. Ve vlastním volnu

Vánoční svátky a přelom roku strávil nespočet zdravotníků péčí o pacienty s covidem. Nyní nemocniční péči vyžaduje kolem 2800 nakažených, z nich přes 500 je ve vážném stavu. Vyčerpaným zdravotníkům se proto hodí každá ruka. Už druhým rokem pomoc nabízejí například Sestry v záloze. Iniciativa sdružuje asi 1500 zdravotních sester, které momentálně nepracují v oboru nebo mají po práci čas a hlavně chuť vypomoci ještě jinde.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Ilustrační foto

Článek

„Nemocnice od nás dostanou aktivní seznam sester, které nabízejí pomoc v jejich lokalitě. Projekt funguje kontinuálně a interaktivně,“ vysvětlila Právu hlavní koordinátorka Renata Dubcová.

Původně šlo o nárazovou pomoc při první vlně. Pandemie ale nebere konce. Dubcová, která sama aktivně vypomáhá, však očekává, že projekt přežije i po pandemii.

Dušek: Omikron je de facto nová epidemie. Projde velmi rychle

Domácí

Síly docházejí

Výpomoc přes Sestry v záloze shání asi 250 lůžkových zařízení: nemocnice, domovy pro seniory nebo třeba zařízení poskytující čtyřiadvacetihodinovou domácí péči. Za odpracované služby sestry dostanou zaplaceno, ale pořád to znamená další desítky hodin práce navíc.

„Sestry se i na úkor svého osobního volna a svých rodin snaží vypomáhat, jak nejvíce mohou. Dokonce nám píšou i omluvné e-maily, že už prostě nemůžou a moc se omlouvají,“ popsala Dubcová.

Data z Anglie: Čtyři pětiny hospitalizovaných s omikronem nemají booster

Koronavirus

Síly podle ní docházejí všem zdravotníkům. A nepřidává tomu ani výhled na dohánění operací nebo vyšetření odložených kvůli covidu.

„Tím, jak to trvá dlouho, sestřičky ztrácejí motivaci. Je to problém všech sester. Jsou vyčerpané a není nikde světlo na konci tunelu,“ řekla Dubcová.

Problém vidí nejen v zatížení nemocnic, kam si pacienti zajedou místo toho, aby je léčil praktik, ale i v omezené schopnosti nemocnic pracovat se zdravotníky, aby neměli potřebu profesi opouštět.

Očkování, nebo revers. V Podolí rizikové pacientky jinak neoperují

Koronavirus

Podle Národního registru zdravotnických pracovníků je 95 tisíc lidí, kteří mohou vykonávat povolání sestry a kteří aktuálně pracují. K tomu je asi 5000 ošetřovatelů či ošetřovatelek.

Po dobrovolné pomoci zdravotníků volala koncem listopadu i iniciativa Lékaři pomáhají Česku. Apel směřoval zejména na specialisty, aby pomohli s očkováním posilujících dávek proti covidu u sebe v ordinaci nebo v některém z fungujících očkovacích center.

Až převládne omikron, přestanou se podávat monoklonální protilátky. Nebudou už fungovat

Koronavirus

Dosud se přihlásilo na 1271 dobrovolníků, kteří ve volných chvílích pomáhají v centrech. Zapojilo se také 151 ordinací např. dětských lékařů, gynekologů nebo soukromých zubařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám