Hlavní obsah

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až pětihodinové fronty a v podstatě zhroucení rezervačního systému pro objednání na třetí, posilující dávku vakcíny. Tak vypadá situace ve Velké Británii, kde vláda apeluje na občany, aby se nechali naočkovat co nejdřív, píše deník Daily Mail. Novou variantou koronaviru omikronem se totiž podle odhadu britského úřadu pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) nakazí denně kolem 200 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii se tvoří dlouhé fronty na očkováníVideo: Reuters

 
Článek

Rezervační systém se v pondělí v podstatě zhroutil. Z více než 4,4 milionu lidí se podařilo získat termín pouze 545 tisícům lidí, uvedla ředitelka NHS Amanda Pritchardová.

Tisíce Britů opět stojí až pět hodin ve frontách na očkování. Praktičtí lékaři si stěžují, že jim došly zásoby vakcín a mají minimum času na to, aby si mohli objednat další.

Britští vědci odhadují, že ve Spojeném království je již více než 200 tisíc lidí nakažených variantou omikron a infikovaní jsou po celé zemi. Počet nakažených je podle nich až 40krát vyšší, než se oficiálně v 67milionové zemi udává. Laboratorně potvrzených případů je v Británii aktuálně „jen” 4713.

Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou vakcíny

Zahraniční

Navzdory současným komplikacím premiér Boris Johnson chce, aby do konce prosince byli naočkováni posilující dávkou všichni způsobilí dospělí v zemi.

„Dnes si termín pro třetí dávku rezervovalo více než půl milionu lidí, což je neuvěřitelný výsledek. Děláme všechno pro to, abychom v následujících týdnech naočkovali miliony posilujících dávek,“ napsal v pondělí večer na Twitteru Johnson.

Foto: Toby Melville, Reuters

Hodinové fronty na očkování proti koronaviru před nemocnicí Saint Thomas' v Londýně.

Ale ani na vrcholu očkovacího maratonu letos v březnu se nepodařilo naočkovat více než 850 tisíc lidí denně. Průměr denního očkování činí v současné době 425 869, tedy polovinu z rekordního denního součtu 844 285 v březnu. Znamená to, že 18 milionů lidí dosud nedostalo třetí dávku.

Šíří se fenomenální rychlostí, říká o omikronu britský ministr zdravotnictví

Koronavirus

Vysoce postavený zdroj Národní zdravotní služby (NHS) upozornil, že dosažení milionu naočkovaných denně do Vánoc by bylo těžké, natož dosáhnout toho v polovině prosince. Ministr zdravotnictví Sajid Javid varoval, že některá péče, jako jsou náhrady kyčelního kloubu, se může odkládat, protože zdroje v nemocnicích jsou nasměrovány na boj s covidem. Slíbil však, že pacientů s rakovinou se žádné omezení nedotkne.

Vláda i státní zdravotní systém NHS zoufale hledají dobrovolníky, kteří by s provozem v očkovacích centrech pomohli. Slibují také, že se v brzké době podstatně rozšíří počet míst, kde se lidé budou moci nechat očkovat.

Británie a Francie hlásí komunitní přenos omikronu a zpřísnění opatření

Evropa

Podle vládního plánu se mají otevřít stovky očkovacích center, která budou fungovat například i na fotbalových stadionech. Některá budou fungovat 24 hodin denně, dokonce i na Štědrý den. Očkovat by se mělo i v lékárnách mimo jejich běžnou provozní dobu.

Kabinet premiéra Borise Johnsona chce zrušit 15minutové čekání po aplikaci vakcíny, aby se zvýšila kapacita v malých očkovacích centrech.

Na pomoc bylo povoláno 750 příslušníků armády. Žádost o personální výpomoc při vakcinaci dostaly také hasičské sbory a policie. „Vyzvu dobrovolníky, aby se připojili k naší národní misi a pomohli s očkováním. Mnoho tisíc už svůj čas věnovalo, potřebujeme, abyste nám opět pomohli, spolupracovali s našimi skvělými lékaři, zdravotními sestrami a lékárníky a zachraňovali životy,“ uvedl Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám