Hlavní obsah

UEFA hrozí Britům, že jim sebere finále mistrovství Evropy

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Finále fotbalového mistrovství Evropy se možná nebude konat v Londýně. Evropská fotbalová unie (UEFA) totiž pohrozila britské vládě odebráním pořadatelství závěrečných tří duelů turnaje, pokud bude dál nutit tisíce VIP hostů podstupovat po příletu do země karanténu. Ta je v Británii pro všechny cestující na Ostrovy povinná. Pokud britská vláda VIP hostům výjimku neudělí, přesune UEFA podle deníku The Times finále do Budapešti.

Foto: Profimedia.cz

Angličtí fanoušci před stadionem ve Wembley

Článek

UEFA požaduje výjimku pro asi 2500 hostů z řad fotbalových funkcionářů, politiků, sponzorů a novinářů. Kabinet premiéra Borise Johnsona potvrdil, že se návrhem zabývá.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin napsal členům britské vlády, že jsou nastavené podmínky pro vstup do Británie příliš přísné. A upozornil, že je celá řada jiných měst, která pořádání rozhodujících zápasů od Londýna v případě potřeby převezmou.

Hlavním uchazečem o semifinálové zápasy a finále je Budapešť, protože Maďarsko od příštího týdne výrazně uvolní pravidla pro příjezd do země.

Pokud se britská vláda fotbalovým bossům podvolí a výjimky VIP hostům udělí, vyvolá to na Ostrovech mezi veřejností vlnu nevole.

Českých fanoušků bude na EURO míň

Evropa

Britové jsou totiž na dvojí metr ohledně dodržování opatření velmi hákliví, což se v průběhu pandemie několikrát projevilo. Podle deníku Daily Mail si ministři toto riziko uvědomují.

Británie hraje také o pořadatelství MS

Návrh UEFA počítá s tím, že by se VIP hosté mohli účastnit zápasů vyřazovací fáze, navštěvovat tréninky jednotlivých týmů a setkat se s vládními představiteli.

To vše bez podstoupení povinné izolace, která pro cestující z Evropy trvá 10 dní od příjezdu.

Návštěva VIP hostů by zřejmě byla maximálně 24hodinová, podrobili by se přísnému režimu testování a používali by jen předem určené dopravní prostředky.

Vyhovění požadavku by navíc mohlo být výhodné i pro premiéra Johnsona. Využil by možnosti setkat se s vrcholnými zástupci UEFA, u kterých by lobboval za to, aby Anglie pořádala mistrovství světa v roce 2030.

Poslední světový šampionát se na Ostrovech konal naposledy v roce 1966 a tamní fotbalová komunita o další velmi stojí.

Evropa rozvolňuje, v některých zemích se ale koronavirová situace zhoršuje

Koronavirus

Spojené království však v posledních týdnech bojuje s dalším nárůstem případů nákazy, zejména v souvislosti s šířením delta (dříve též označované jako indická) varianty koronaviru.

Za posledních sedm dní bylo pozitivně testovaných 58 830 lidí, což je 34procentní nárůst oproti předchozímu týdnu. Johnsonův kabinet kvůli tomu o měsíc odložil plánované rozvolnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám