Hlavní obsah

Třetí dávka už po pěti měsících, potvrdil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví příští týden umožní, aby se lidé ve věku 60 a více či chornicky nemocní mohli proti covidu přeočkovat už po pěti měsících. Nyní mohou po šesti. Na Facebooku to potvrdil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Foto: Matias Delacroix, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Pro další věkové kategorie se budeme snažit co nejdříve,” řekl Babiš. O možnosti, že se termín přeočkování zkrátí z půl roku na pět měsíců, hovořila už dříve v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Současně ale zdůraznila, že nebude povinnost, aby pro třetí dávku přišli přesně po pěti měsících. Mohou tak přijít i později.

Zkrácení intervalu doporučil v pátek Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), stanovisko poslal ministerstvu zdravotnictví. „Ve stanovisku jsme shrnuli data z dostupných studií. Rozhodnutí je však zcela na ministerstvu zdravotnictví, které se samozřejmě může řídit i doporučeními od dalších odborníků,” uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Prymula: Opatření potrvají minimálně půl roku

Domácí

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) by mělo ale místo toho ministerstvo hlavně cílit na to, aby dostalo třetí dávku k seniorům. Ti totiž nejčastěji končí v nemocnicích s těžším průběhem koronaviru.

Kuba varuje před frontami

Zároveň také upozornil na to, že očkovací kapacity jsou omezené. „Jestli zkrátíte lhůtu ze šesti na pět měsíců, tak vzniknou obrovské fronty lidí čekajících na očkování. Ještě nemáme naočkované seniory a do toho pustíte další? Kam si ti lidé pro dávku dojdou?” tázal se v debatě.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Problém podle něj s očkováním pak také spočívá v tom, že se ne všichni praktici aktivně zapojují do očkování.

Epidemiologická situace se v České republice v posledních týdnech rychle zhoršuje. Padají rekordy v počtu nových případů. Například za sobotu přibylo 14 402 nově nakažených, což je nejvíce za volný den od začátku epidemie.

Schillerová je proti povinnému očkování, ale přitlačila by na neočkované

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám