Hlavní obsah

Zdravotníci se budou moci registrovat k očkování od úterý, řekl Babiš

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Rezervační systém k očkování se otevře pro zdravotníky a lékaře, kteří nedostali vakcínu v první fázi, od úterý 26. ledna, uvedl v pátek premiér Andrej Babiš při příležitosti otevření velkokapacitního očkovací centra ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV). Řekl také, že na jednání lídrů Evropské unie neuspěl návrh, aby se očkovací látky od firmy AstraZeneca rozvážely již před schválením.

TK k otevření velkokapacitního očkovacího centra FNKV Video: ČTK

 
Článek

„Od úterý bude zaveden rezervační systém i pro zdravotníky a lékaře, kteří nebyli očkováni v první fázi,“ řekl Babiš.

Do Česka zatím přišlo 250 000 vakcín

Domácí

Původně měla začít jejich registrace již tento týden v pondělí, následně ministerstvo zdravotnictví uvádělo, že bude spuštěna nejpozději do 22. ledna, ani k tomu ale nedošlo.

AstraZenca pro všechny?

Premiér se zmínil i o jednání lídrů EU, které proběhlo ve čtvrtek večer. „Hlavní problém Evropy je, že není dostatek vakcín. Vyzvali jsme evropskou komisi, aby intenzivně vyjednávala s firmou Pfizer/BioNTech,“ sdělil premiér. Firma totiž dočasně omezila dodávky do Evropy s tím, že jí to umožní navýšit výrobní kapacity.

Babiš také uvedl, že je potřeba co nejdříve schválit vakcínu od firmy AstraZeneca, k čemuž EU zatím nepřistoupila.

„Všichni chtějí tu vakcínu co nejdříve. Padly i návrhy na to, aby dodávky začaly ještě před schválením. To ale nebylo akceptováno,“ sdělil. Podle něj se také nyní diskutuje, zdali bude vakcína vhodná pro všechny věkové skupiny.

AstraZeneca jen mladším?

Zahraniční

V Česku se očkuje od 27. prosince, kdy dostali vakcínu i premiér nebo ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Prioritně byli očkováni klienti domovů pro seniory a zdravotníci. Od pátku 15. ledna se pak mohou registrovat k očkování také lidé starší 80 let.

Do ČR k čtvrtečnímu dopoledni přišlo 248 625 dávek vakcíny, z nichž drtivá většina je od konsorcia Pfizer/BioNTech. Naočkováno bylo zatím 154 989 lidí.

Podle dřívějších plánů by během ledna mělo být v Česku naočkováno 346 600 lidí, v únoru dalších 271 600. Za měsíc březen by pak měl počet očkovaných činit až 662 400.

Praktičtí lékaři: Lidé volají, chceme se nechat očkovat u vás

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám