Hlavní obsah

Tisková konference ministra Vojtěcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K vývoji epidemie koronaviru a plánovaným opatřením proti šíření nákazy vystoupí dopoledne na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), hlavní hygienička Pavla Svrčinová a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Brífink je naplánovaný na 9:30 hodin, Novinky ho nabídnou živě.

TK ministra zdravotnictví k aktuální epidemiologické situaci 26.10.2021 Video: ČTK

 
Článek

Epidemie se v posledních týdnech zhoršuje. Rizikový scénář zveřejněný před týdnem předpokládal v Česku za toto pondělí zhruba 4000 nově pozitivně testovaných lidí, nově nakažených za pondělí je 4262. Na začátku listopadu očekával rizikový model v nemocnicích 1200 lidí s nemocí covid-19, v neděli se počet hospitalizovaných blížil devíti stům.

Vojtěch v pondělí s odkazem na predikce ÚZIS uvedl, že epidemická situace se bude zhoršovat ještě v příštích dvou týdnech. Zlom by podle něj mohl nastat za pět nebo šest týdnů. „Zlepšit vývoj může vyšší proočkovanost,” řekl.

Šíří se vysoce nakažlivé formy viru, bez očkování by už byly nemocnice plné, říká Dušek

Koronavirus

Z lidí starších 12 let, pro které jsou vakcíny schválené, je nyní očkovaných 66 procent, což k zastavení epidemie nestačí. Vláda proto postupně schvaluje další opatření proti šíření koronaviru. Cílem některých z nich je motivovat k očkování.

Od listopadu se sníží dostupnost testů hrazených ze zdravotního pojištění, mezi zvažované kroky patří zákaz vstupu zaměstnanců bez dokladu o bezinfekčnosti na pracoviště. Plán boje proti epidemii má podle pozvánky na tiskovou konferenci představit Svrčinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám