Hlavní obsah

Testy odhalily na trhu falešné nanoroušky

Při testu šesti vybraných typů roušek aktuálně prodávaných na tuzemském trhu, které jejich dodavatelé označují za nanoroušky, obstály tři druhy vyráběné v ČR. Zbývající tři typy dovezené z Asie nanotextilii neobsahovaly. Uvedla to Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, která upozornila na výsledky zkoumání Technické univerzity v Liberci (TUL), jejíž výzkumníci testování provedli.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ve třech ze šesti roušek nebyla žádná nanovlákenná textilie ani jakékoliv jiné nanoobjekty, které by technologicky zvyšovaly filtrační funkčnost roušek. Našli jsem v nich pouze mikrovlákenné textilie,” uvedl vědecký pracovník TUL Pavel Kejzlar, který se na testování roušek podílel.

Jeden z výrobců podle něj například vyrobil z příze, kterou označil za nanomateriál, tkaninu, kde se vlákna vzájemně kříží. Vytvořil tím membránu, která je pro filtraci velmi malých objektů, jako jsou bakterie, či dokonce viry, naprosto nevhodná.

„V místech, kde dochází ke křížení osnovy a útku, jsme zaznamenali průduchy o velikosti až 30 mikrometrů. To je v přepočtu 30 000 nanometrů. Když uvážíme, že koronaviry SARS-CoV-2 mají velikost 80 až 150 nanometrů, umožňují jim takovéto póry v mikrovlákenné textilii bezproblémový průnik rouškou,” dodal Kejzlar.

Pozor na dovážené nanomateriály. Může to být podfuk

Koronavirus

Nanotechnologové uvádějí, že klasické konvenční roušky chrání před virovou nákazou zpravidla jen okolní osoby od případně nakaženého uživatele roušky. Pokud je naproti tomu nanovlákenná rouška na obličeji dobře utěsněna, může před průnikem virů chránit obousměrně, tvrdí.

Při aktuálním testování nanoroušek zvolili výzkumníci z liberecké univerzity formu takzvaného slepého testu. Pracovníci, kteří samotný test prováděli, neznali výrobce, země původu a další identifikační údaje roušek. Tyto údaje znal pouze člověk, který vzorky k testování připravil a předal je testujícím kolegům, ale na samotném vědeckém testu se nepodílel. Test byl prováděn nezávisle na sobě souběžně ve dvou laboratořích, výsledky z obou z nich se naprosto shodovaly.

„Na nanoroušky a nanorespirátory se podle našich zjištění spoléhají lidé se sníženou imunitou, onkologičtí pacienti, lidé s chronickými respiračními onemocněními a další rizikové skupiny. Když se tito lidé nechají oklamat a místo vysoce účinných nanovlákenných produktů si v dobré víře koupí nepravé nanoroušky, ohrožuje to jejich zdraví a v krajním případě i život. Pokud tedy někteří dovozci roušek z Asie spotřebitelům prokazatelně lžou, že tyto roušky obsahují nanotextilii, zřejmě by je měla Česká obchodní inspekce za klamání spotřebitelů pokutovat,” uvedl předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Testované roušky, které neobsahovaly nanotextilii:
TNG Rouška 3vrstvá / dodavatel: REMOSKA, s. r. o.
VINATEX Fabric Mask / dodavatel: EUROVINA Travel, s. r. o.*
SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab™ / dovozce: Duc Nguyen Van (DIČ: CZ8811104313); distributor: umbrellaline 2010, s. r. o.
Testované roušky, které obsahovaly nanotextilii:
BreaSAFE® COMMUNITY MASK / dodavatel: PARDAM NANO4FIBERS, s. r. o.
SpurTex® PP (VS) Standard / dodavatel: SPUR, a. s.
YourMask N4H NANOFIBER / dodavatel: SEN WORLD, s. r. o.
Zdroj: Asociace nanotechnologického průmyslu ČR s odkazem Technickou univerzitu v Liberci.
*Po zveřejnění článku se Novinkám ozval právní zástupce společnosti EUROVINA s tím, že společnost nikdy netvrdila, že by VINATEX fabric Mask byla nanorouška, že by obsahovala nanovlákennou technologii nebo že by ji sama jako nanoroušku označovala. K tomu, že ji lze najít v e-shopech jako výrobek z nanovlákna, uvedl, že společnost sama upozorňuje své odběratele a důrazně jim doporučuje, aby do popisu produktu v e-shopech výslovně doplnili, že se nejedná o nanoroušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám