Hlavní obsah

Testy na koronavirus, včetně kloktacího, mohou Pražané podstoupit i v pivovaru

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když musí kvůli koronavirové uzávěře v restauracích a hospodách zůstat židle nadále na stolech, rozhodli se v malém pivovaru na Smíchově využít své prostory jinak. V nevyužitých kancelářích vzniklo odběrové místo pro test na covid-19. Podle spolumajitele pivovaru by odběrové místo mohlo v budoucnu případně sloužit i hostům.

Test na koronavirus, včetně kloktacího, mohou Pražané podstoupit i v pivovaruVideo: Novinky

 
Článek

„Vzhledem ke všem omezením našeho provozu nám zbyl prostor, který nebyl využíván,” vysvětlil spolumajitel Andělského pivovaru Jan Macek, proč se rozhodli nabídnout své prostory pro vznik odběrového místa. Pražská laboratoř SCIMED Biotechnologies dostala od pivovaru k dispozici přibližně 40 metrů čtverečních. Podle Macka se původně jednalo o prostory kanceláří.

Vzhledem k tomu, že se jedná o relativně malý prostor, probíhá odběr skrze okénko. „Rozložení místnosti je uděláno tak, aby pacienti i personál byli co nejvíce v bezpečí. Probíhá tu v podstatě testování přes okénko, prostor je oddělen od ostatního prostoru tak, aby nedocházelo ke zbytečným kontaminacím,” uvedl jednatel laboratoře Jaroslav Sixta.

Foto: Novinky

Novinkou jsou kloktací testy.

Kromě antigenních testů a testů PCR zde budou od pátku nabízet i testy na přítomnost protilátek. Cena přesnějšího PCR testu vyjde na 1510, potvrzení pro vycestování do zahraničí pak dalších 140 korun.

O výsledcích testu jsou lidé podle Sixty zpravidla informování do druhého dne. Výsledky antigenních testů, které ale bývají méně přesné, jsou většinou do dvaceti minut. „Antigenní testování stojí tak, jak nařizuje ministerstvo, tedy 350 korun. Testy na protilátky budou stát 1500 korun,” doplnil Sixta.

Odbyt pivovarů prudce klesl, ztráty rostou malým i velkým

Ekonomika

Za příplatek 300 korun se navíc lidé mohou nechat otestovat pomocí odběru metodou výplachu ústní dutiny. „Je to mnohem šetrnější, a také mnohem citlivější metoda, takže záchyt viru je pravděpodobnější,” doplnil Sixta.

Podle spolumajitele pivovaru Macka jim přímé výhody z odběrového místa neplynou. „Máme ale možnost testovat jak zaměstnance, tak i případně hosty, když to bude možné,” uvedl. Tržby pivovaru se podle něj nyní pohybují kolem nuly. „Prodeje z výdejového okénka nepokryjí ani náklady, takže jsme klesli téměř na nulu,” dodal.

Andělský pivovar je také součástí platformy Zachraň Pivo, která podporuje malé pivovary v prodeji během koronavirových omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám