Hlavní obsah

Strategie Indonésie: Očkuje lidi v produktivním věku

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V boji proti koronaviru se Indonésie vydala naprosto odlišnou cestou než Evropa a USA. Očkují se tam přednostně lidé v produktivním věku, píše server týdeníku Focus. Tímto způsobem se chce země vymanit z hospodářské krize, která ji postihla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indonésii naočkovali mezi prvními i mladé influenceryVideo: Reuters

 
Článek

V asijském ostrovním státě se v první fázi očkovacího plánu, který odstartoval ve středu, zaměřili na zaměstnance ve věku 18 až 59 let. Tento postup přitahuje pozornost.

„Skutečnost, že Indonésie zvolila odlišný přístup od USA a Evropy, má velký význam, protože poskytne cenné informace pro organizaci budoucích hromadných očkování,“ řekl Dale Fisher ze singapurské univerzity.

Indonéský přístup chápe. „Mladší pracující lidé jsou obecně aktivnější. Jsou společenštější, podstatně více cestují a očkování by mělo rychleji snížit možnost přenosu než u starších lidí,“ dodal. Politici jsou přesvědčeni, že to bude mít pozitivní dopad na ekonomiku. A právě to největší ekonomika jihovýchodní Asie naléhavě potřebuje.

V září nebo až v příštím roce? Nad otevřením Bali visí otazníky

Cestování

V loňském roce pandemie koronaviru zahnala Indonésii do recese po více než dvou desetiletích. Krize zanechala hluboké jizvy na ostrovním státě, který se už dříve potýkal s hlubšími strukturálními problémy. Patří mezi ně nízká úroveň vzdělání, špatná infrastruktura a proti-investiční legislativa.

Zatímco ostatní asijské země získaly za své zvládnutí pandemie mezinárodní uznání, Indonésie se od počátku nákazy potýká s rostoucími počty nakažených. Zejména širší oblast kolem hlavního města Jakarty sužuje vysoký počet nakažených. V zemi je nyní celkem přibližně 840 tisíc potvrzených infekcí a počet nehlášených případů bude pravděpodobně mnohem vyšší. Země je ve stavu nouze a to jak sociálně, tak ekonomicky.

Virus nevirus. V Indonésii jedí netopýry pořád

Koronavirus

Pro prezidenta Joko Widoda je právě očkování hlavním bodem na cestě zpět do normálu. Alfou omegou je získání kolektivní imunity, tvrdí Amin Subandrio, ředitel institut pro molekulární biologii v Jakartě. Země věří, že mladá očkovaná populace vytvoří pevný val, který bude chránit starší lidi. Zatím však není jisté, zda plán bude fungovat.

„Nemyslím si, že by někdo mohl dogmaticky posoudit, jaký je správný přístup,“ řekl Peter Collignon, profesor infekčních nemocí na australské univerzitě. Věří, že indonéská strategie může zpomalit šíření této nemoci, ale neovlivní míru úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Koronavirus ohrožuje jihovýchodní Asii a Latinskou Ameriku

Koronavirus

Nákup vakcín však znamená značnou finanční zátěž. Země se nespoléhá jen na dodávky drahé vakcíny od firmy Pfizer/BionTech, ale podepsala smlouvu na dodávku 125,5 milionu dávek vakcíny CoronaVac od čínského výrobce Sinovac. První dodávka tří milionů dávek je již v zemi.

Ekonomičtí analytici vypočítali, že indonéská ekonomika potřebuje zhruba 100 milionů očkovaných občanů. To je více než třetina populace (celkem 270 milionů lidí). Jak rychle lze tohoto cíle dosáhnout, se teprve uvidí.

Indonéský ostrov Komodo se na rok uzavře turistům

Cestování

Podobný názor má Dominik Enste ze společnosti IW: „Z ekonomického hlediska by se mělo indonéské rozhodnutí hodnotit pozitivně, protože se ekonomická omezení mohou dříve uvolnit a snížit jejich negativní důsledky. To platí pro Indonésii stejně jako pro všechny ostatní země.“

Z etického hlediska však existuje podle jeho slov obrovský odpor. „Rozhodnutí je vykládáno tak, že jsou obětováni starší lidé,“ dodal.

Odlišnou metodu očkování však podporuje i skutečnost, že čínská vakcína byla testována pouze na lidech ve věku od 18 do 59 let. Údaje o tom, jak vakcína funguje a je tolerována u starších či mladších, neexistuje.

Mnozí ekonomičtí analytici jsou přesvědčeni, že indonéská strategie bude z ekonomického hlediska fungovat. „Koncept je vzhledem k mladé věkové struktuře země ekonomicky správný. Věková skupina 18 až 59 let má větší požadavky na soukromou spotřebu než jiné skupiny, což je pro hospodářství země obzvláště důležité,“ tvrdí Faisal Rachman, ekonom Bank Mandiri.

Reklama

Výběr článků

Načítám