Hlavní obsah

Stoletá Slovenka zvítězila nad koronavirem

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Paní Júlia žije v domově sociálních služeb v Rokytově u Humenného na východním Slovensku a ve svých sto letech překonala covid-19. Podle ředitelky zařízení Diany Čičvákové je příběh paní Júlie nadějí pro ostatní seniory.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V zařízení pro seniory v Rokytově byla pozitivně testovaná na koronavirus polovina klientů a několik zaměstnanců. „U paní Júlie měla naštěstí nemoc lehký průběh. Domnívám se, že paní Júlia je věkově rekordmankou mezi lidmi, kteří žijí v domovech sociálních služeb a překonali tuto nemoc,” řekla televizi Joj ředitelka zařízení.

Sáček čaje na 10 litrů vody. Obyvatelé slovenského domova seniorů žebrali ve vsi o jídlo

Zahraniční

Průměrný věk klientů zmíněného zařízení je 90 let a náročné období zvládají díky obětavosti personálu. V den stých narozenin paní Júlie si zdravotní sestry, ošetřovatelky i kuchařka oblékly kroje a oslavenkyni zazpívaly. „Paní Júlia je stále plná optimismu a přináší nám radost do života,” uvedla Čičváková. Júlia s humorem říká, že jí ve sto letech bolí nohy, protože v životě hodně tancovala.

Jubilantka má čtyři děti, a když ovdověla, starala se o ně sama. Děti jí kvůli pandemii nemohly navštívit několik týdnů, ale na její narozeniny jí přijely blahopřát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám