Hlavní obsah

Správa hmotných rezerv nakoupí dalších pět milionů testů

Aktualizováno

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) shromáždí zásobu 7,65 milionu antigenních testů na koronavirus nového typu pro veřejný sektor a školy. K 2,65 milionu testů už nakoupených pro školy, které převede do SSHR ministerstvo vnitra, hmotné rezervy nakoupí další testovací sady. O rozhodnutí vlády informovala po dnešním jednání kabinetu ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Testovací sada na koronavirus

Článek

Nejprve má zásoba podle Schillerové sloužit pro potřebu veřejného sektoru, později, až budou otevřeny, škol. „Je to zásoba, která by měla stačit pro školy zhruba do května," uvedla Schillerová.

Kvůli povinnému testování ve firmách i veřejném sektoru se trh s testovacími sadami v posledních týdnech v Česku rychle rozvíjí. Podniky mají ale často problém testy koupit. Školy mají začít testovat, až se žáci z distanční výuky začnou vracet do škol.

Lidé kupují v lékárnách domácí testy jako o závod

Koronavirus

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jsou velkým problémem ceny testů, které v posledních dnech stoupají. Stát na ně nyní přispívá 60 korunami za test, což je podle Prouzy asi 40 procent současné ceny. Prouza k tomu řekl, že pokud ceny testů budou dál růst, bude chtít po vládě řešit navýšení příspěvku firmám.

Podle Havlíčka však budou ceny testů s jejich přibývajícím množstvím postupně klesat. V tomto týdnu by do Česka mělo přijít dalších 15 milionů testů a jejich počet by měl dál stoupat, uvedl o víkendu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Přijďte do práce i v karanténě. Lidé popsali chování některých zaměstnavatelů

Koronavirus

Povinné testování začalo minulou středu v podnicích nad 250 zaměstnanců. Firmy ho musejí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci mají povinné testování zahájit v pátek a dokončit ho 15. března. Povinné testování státních zaměstnanců má začít 10. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám