Hlavní obsah

Španělsko chystá registr lidí, kteří odmítli očkování

– Madrid

Španělsko vytvoří registr lidí, kteří se odmítnou nechat očkovat proti koronaviru. V rozhovoru se stanicí La Sexta to oznámil španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa. Přístup do databáze budou mít podle něj i „evropští partneři“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nabírání vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech

Článek

V zemi se stejně jako v dalších státech Evropské unie začalo s podáváním vakcíny společnosti Pfizer/BioNTEch v neděli. Podle ministra bude očkování dobrovolné. Každý občan na něj dostane pozvánku.

Údaje těch, kteří se k očkování nedostaví, se zaznamenají do registru. Do něj budou mít přístup i úřady dalších evropských zemí. Podle Illy nebude databáze veřejná a bude se důsledně dbát na dodržení práva na ochranu osobních údajů.

Španělští patologové zkoumají, jak koronavirus pustoší lidské plíce

Koronavirus

„Žádáme vás, abyste přišli, když vás pozveme,“ vyzval ministr zdravotnictví Španěly.

Ve Španělsku, které má asi 47 milionů obyvatel, se nákaza koronavirem prokázala od počátku epidemie už u více než 1,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo přes 50 tisíc nakažených.

Španělsko bude pro vstup do země uznávat i rychlejší testy

Cestování

Jako první dostala vakcínu ve Španělsku 96letá Araceli Hidalgová z Guadalajary. V následujících dvanácti týdnech chce španělská vláda naočkovat zhruba 2,3 milionu lidí. Do léta by měla podle vládního plánu vakcínu dostat podstatná část populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám