Hlavní obsah

Slovensko uzavře lyžařská střediska a zavádí přísný lockdown

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Od první minuty roku 2021 Slovensko uzavírá všechna lyžařská střediska a mění se také podmínky pro hotely, které nesmějí přijímat nové hosty. Uzavírají se kostely a zakazují jakékoliv návštěvy v domácnostech. Zavedení přísného lockdownu odsouhlasila vláda premiéra Igora Matoviče na čtvrtečním mimořádném zasedání, které se uskutečnilo on-line.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Nesetkávejme se s nikým kromě osob ze společné domácnosti,“ vyzval ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Přiznal, že na celém území Slovenska je kritická epidemiologická situace. „K 11. lednu je prognóza, že v nemocnicích bude od 3000 do 3600 pacientů,“ řekl.

ON-LINE: Další rekord, ve středu přibylo 16 939 nových případů

Svět

Vláda od pátku uzavírá kostely pro veřejnost, pobyt v přírodě bude možný jen v rámci okresu a zakázala jakékoli domácí návštěvy. „Právě nedodržování doporučení a opatrnosti při setkávání v domácnostech se dnes jeví jako nejzásadnější epidemiologický problém. Bohužel, mnoho lidí chodí po návštěvách křížem-krážem a nemocnice kolabují,“ kuvedl premiér Matovič.

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Evropa

Hosté ve slovenských hotelech mohou nadále zůstat, ale bez možnosti prodloužení svého pobytu. Hotely už nemohou přijímat nové hosty. „Uvědomujeme si, že je to nepříjemné a nekomfortní, ale jsme ve velmi náročném období, kdy toho musíme strpět víc než jindy. Snad se brzo budeme moci setkat bez omezení při lyžování, mejdanech a jiných společenských akcích,“ uvedl ministr dopravy Andrej Doležal.

Cestující do Norska se musí nechat otestovat

Koronavirus

Premiér Igor Matovič svolal mimořádné zasedání kabinetu v reakci na rekordní nárůst potvrzených případů nákazy koronavirem. Během jediného dne přibylo 6315 pozitivně testovaných.

Chladící přívěs

Zdravotníci varují, že slovenské nemocnice jsou na pokraji kolapsu a v některých městech je situace kritická. Primátor města Nitra Marek Hattas dokonce objednal chladící přívěs, protože už není kam ukládat mrtvoly a pohřební služby mají termíny až na polovinu ledna 2021. Kromě Nitry je nejvážnější situace především v okresech Skalica, Senica, Topoľčany a Martin.

Hrozí kolaps, nejsou volná lůžka ani lékaři, varují odborníci Slovensko

Zahraniční

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociální síti upozornila, že poslední chvíle starého roku do značné míry určí vývoj epidemiologické situace na nejbližší dny a týdny. „Buďme prosím obezřetní a zdrženliví, jedna prohýřená noc nestojí za vyčerpání zdravotníků při nových pacientech s covidem a nestojí za ohrožení zdraví nás a našich blízkých,“ uvedla hlava státu.

Na Slovensku zaznamenali rekordních 6315 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 73 lidí. V nemocnicích je 2659 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 196 na JIP a 220 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 179 543 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 2138 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám