Hlavní obsah

Slovensko chce vyrábět vakcínu Pfizer/BioNTech ve vlastní režii

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko jedná se společností Pfizer/BioNTech o výrobě vakcíny proti covidu-19 na svém území, potvrdil ministr zdravotnictví Marek Krajčí. „Nebudu to víc konkretizovat, ale potvrzuji, že máme eminentní zájem,“ řekl Krajčí pro web vZdravotnictve.sk.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na Slovensku bylo dosud naočkováno vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna přes 134 tisíc lidí, především zdravotníků a obyvatel starších 75 let. V únoru by mělo dorazit přes 200 tisíc dávek vakcín od společnosti AstraZeneca.

Navzdory všem opatřením je pandemická situace na Slovensku vážná. Ministr zdravotnictví přiznal, že současná uzávěra nezabírá a v nemocnicích je stále víc pacientů s covidem-19. „Nejsem si jist, jak dlouho to nemocnice zvládnou,“ dodal Krajčí.

Na Slovensku zaznamenali za neděli 444 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním zemřelo 69 lidí. V nemocnicích je 3335 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 270 na JIP a 316 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 250 357 lidí a zemřelo 4711 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám